Dekan Milović: Jubilarnu godinu obilježili odgovori na izazove, naučni rezultati i međunarodni projekti




Dekan Milović: Jubilarnu godinu obilježili odgovori na izazove, naučni rezultati i međunarodni projekti

Kako je jubilarna godina Ekonomskog fakulteta bila ujedno i godina izazova u kojoj je trebalo prevazići prepreke i, u specifičnim okolnostima koje diktira pandemija, ostvariti rezultate koji su doprinijeli do sada najzapaženijem postignutom uspjehu Univerziteta Crne Gore na polju jačanja konkurentnosti, povećanja međunarodne vidljivosti, te kako će stečeno iskustvo redefinisati određene segmente modela obrazovnog sistema, razgovarali smo za sajt UCG sa dekanom Ekonomskog fakulteta UCG prof. dr Nikolom Milovićem.

 UCG: Sa kojim izazovima se suočio Ekonomski fakultet UCG u protekloj 2020. godini koja je na izmaku?

PROF. DR MILOVIĆ: Ako bi jednom riječju morali da opišemo godinu za nama, nesumnjivo bi to upravImageo bila riječ “izazov”.  Posljedice aktuelne epidemiološke situacije su se sistematski  prelivale u sve sfere društva pa tako ni visoko obrazovanje nije ostalo pošteđeno. Međutim, odgovor Ekonomskog fakulteta na to je bilo prilagođavanje i kontrola štete. Sve resurse smo usmjerili ka održavanju nastavnog procesa bez prekida uz stalno podsticanje studenata da ostanu fokusirani na svoje obaveze. U tom dijelu možemo sa sigurnošću ustvrditi da smo postigli željeni rezultat i uspjeli da kvalitet nastavnog procesa ni jednog trenutka ne opadne. Osim posvećenosti naših profesora i saradnika, u tome nam je pomoglo prethodno iskustvo koje smo imali u programu Učenje na daljinu koje smo, kao prvi fakultet na Univerzitetu Crne Gore, uveli 2008. godine. Ne manje važno je i to što smo, u skladu sa strateškim opredjeljenjem, godinama unazad pratili trendove u razvijanju nastavnih procesa, među kojima je visoko na listi njegova informatizacija.

UCG: Ova godina će u istoriji Ekonomskog fakulteta ostati zapisana kao godina jubileja – šest decenija od njegovog osnivanja.

PROF. DR MILOVIĆ: To je bila prilika da sublimiramo postignute rezultate kroz pripremu svojevrsnog osvrta na 60 godina Ekonomskog fakulteta, i odredimo pravce daljeg razvoja. Odali smo počast i svim prethodnim generacijama profesora, saradnika i studenta koji su dali svoj doprinos rastu i razvoju ove obrazovne institucije. Ipak zbog epidemiološke situacije morali smo da odgodimo manifestaciju obilježavanja ovog značajnog jubileja našeg fakulteta. Kada su u pitanju tradicionalne manifestacije, početak godine obilježio je niz gostujućih predavanja pod nazivom The Right Start tokom kojeg su naši gosti bili NJ.E- g-đa Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, tada aktuelni ministar odbrane u Vladi Crne Gore gdin Predrag Bošković i gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković. Sljedeća tradicionalna manifestacija „Doček brucoša“ je zbog epidemiološke situacije bila održana putem interneta.

Čekajući povratak studenata u klupe, kada epidemiološka situacija to dozvoli, radimo na dodatnom unapređenju uslova studiranja - renoviramo dio sala za održavanje nastave a u pripremi je i nova sala za održavanje video konferencija i online nastavu.

UCG: Ekonomski fakultet je i u ovoj godini, uprkos situaciji, doprinio interancionalizaciji Univerziteta, pojačavanjem projektnih aktivnosti, međunarodne saradnje i načnoistraživačkog rada...

PROF. DR MILOVIĆ: Ulažući potreban napor, uspijevali smo sve ovo vrijeme da sprovodimo planirane aktivnosti prilagođavajući se datom trenutku. Tako smo realizovali brojna online gostujuća predavanja koja su bila planirana kao dio programa međunarodne mobilnosti predavača.

Naučnoistraživački rad nastavnog kadra je bio na visokom nivou što potvrđuju brojni radovi objavljeni u prestižnim međunarodnim časopisima. Proces izrade i prijave projekata tekao je nesmetano, pa je to rezulturalo time da smo u ovoj godini dobili dva značajna međunarodna Erasmus + projekta čija se realizacija i implementacija očekuju u naredne tri godine: Jean Monnet Centar izuzetnosti: The Challenges of the Enlargement Policy: EU versus China’s diplomacy in Western Balkans,  i projekat koji se tiče dualnog obrazovanja - Strengthening capacities for the implementation of dual education in Montenegro higher education (DUALMON).

UCG: Kakva su vaša očekivanja u pogledu budućeg rada Ekonomskog fakulteta, u okviru 2021. godine?

PROF. DR MILOVIĆ: Očekujem da se normalizacija epidemiološke situacije prvo odrazi na obrazovni sistem vraćanjem studenata u sale. Međutim, očekujem i da će iskustvo koje smo stekli tokom ove godine doprinijeti redefinisanju određenih segmenata modela obrazovnog sistema na najbolji mogući način. To se prije svega odnosi na to da u svakodnevni nastavni proces uvrstimo što više alata koje nam ubrzani razvoj tehnologije pruža a koji se mogu primijeniti kako u “online” tako i u “offline” podučavanju.  

Fakulteti su tu da studenti steknu neophodna znanja iz željene oblasti, ali i brojne druge životne lekcije koje su dio kompleksnog procesa obrazovanja svakog mladog čovjeka. Kreativnost i pronalaženje novih rješenja za nove probleme smatraju se najpoželjnijim vještinama 21. vijeka, zbog čega studente ovdje na Ekonomskom fakultetu podstičemo upravo na takav način razmišljanja. Zato očekujem da studenti svoju mladost i želju za obrazovanjem usmjere ka prilagođavanju na novonastalu situaciju i pripremaju se za često pominjani „svijet nakon kovid pandemije“ u kojem će biti potrebno da svi doprinesemo razvoju naše ekonomije i sveobuhvatnog društvenog napretka.

U ovom, za sve nas izazovnom trenutku, u kojem su ekonomska i zdravstvena kriza dio svakodnevne retorike, neophodno je usmjeriti sve dostupne resurse i ne dozvoliti da dođe do krize obrazovanja koje je zamajac razvoja svakog društva.

 

Povezane vijesti:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1226/objava/96802-price-o-ekonomskom-fakultetu-internacionalizacija-obrazovanja-i-akademska-saradnja

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/milovic-jubilarnu-godinu-obiljezili-odgovori-na-izazove-naucni-rezultati-i-medunarodni-projekti

https://www.aktuelno.me/crna-gora/milovic-jubilarnu-godinu-obiljezili-odgovori-na-izazove-naucni-rezultati-i-medjunarodni-projekti/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.