Dobitnici nagrade "FIEP Europe Thulin Award":  prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Stevo Popović
Dobitnici nagrade "FIEP Europe Thulin Award":  prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Stevo Popović

Prestižna nagrada "FIEP Europe Thulin Award" će biti dodijeljena dvojici crnogorskih naučnika: prof. dr Dušku Bjelici i prof. dr Stevu Popoviću, profesorima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, od najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja - FIEP EUROPE.

Profesor Popović će nagradu dobiti na FIEP kongresu u Hrvatskoj  2021. godine, a profesor Bjelica 2022. godine, na FIEP kongresu u Finskoj.

"FIEP Europe Thulin Award" je priznanje koje je ustanovljeno 2010. godine i predstavlja evropsko priznanje kojim se nagrađuju najpoznatije ličnosti iz oblasti fizičkog vaspitanja koje su dale veliki doprinos razvoju fizičkog vaspitanja na nacionalnom i na evropskom nivou.  

Dosadašnji dobitnici ovog priznanja su bili Gherghe Balint (Rumunija), Domingo Blazquez Sanchez (Španija), Rose - Marie Repond (Švsajcarska), Vida Volbekiene (Litvanija), Ivan Prskalo (Hvatska), Jela Labudová (Slovačka), Enric Sebastiani Obrador (Španija), Igor Nikolayevich Nikulin (Rusija), Karel Fromel (Češka), Alekseevna Elizaveta Bogacheva (Rusija), Vladislav Mužík (Češka), Hubert Eschette (Luksemburg), Ljudmila Buraja (Rusija), Jana Vašíčková (Češka), Rafael Nebot I Villar (Španija), Merce Mateu Serra (Španija), Uwe Puehse (Švajcarska) i Verobljub Stanković (Srbija).

FIEP (Federation Internationale D"education Phisique) je osnovan 1923. godine u Briselu sa ciljem da promoviše razvoj širokog spektra aktivnosti u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, sporta za sve, fitnesa i zdravlja, rekreacije, kao i snalaženja u prirodi, za ljude svih uzrasta i nacija u cijelom svijetu, kao i da podstakne i doprinese međunarodnoj saradnji u ovim oblastima.

 

Medijske objave:

https://www.pobjeda.me/clanak/prestizna-evropska-nagrada-za-profesore-popovica-i-bjelicu?page=1

https://hercegovina.in/dobitnici-nagrade-fiep-europe-thulin-award-prof-dr-dusko-bjelica-i-prof-dr-stevo-popovic/

https://www.portalanalitika.me/clanak/dobitnici-nagrade-fiep-europe-thulin-award-prof-dr-dusko-bjelica-i-prof-dr-stevo-popovic

https://www.antenam.net/drustvo/185492-popovic-i-bjelica-dobitnici-nagrade-fiep-europe-thulin-award

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/503019/evropsko-priznanje-za-bjelicu-i-popovica 

https://mina.news/mina-sport/evropsko-priznanje-za-bjelicu-i-popovica/

https://www.mladiniksica.me/prof-dr-dusko-bjelica-i-prof-dr-stevo-popovic-dobitnici-prestizne-nagrade/

 

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.