Rad crnogorskih naučnika u prestižnom časopisu „Frontiers in Pediatrics“




Rezultati studije koja je objavljena u prestižnom naučnom časopisu „Frontiers in Pediatrics“ (kategorija: Q1; Impakt faktor 2020: 3,418) sugerišu da je došlo do linearnog povećanja indeksa tjelesne mase (BMI), u periodu od 1986. do 2019. godine u Kini, što dokazuje činjenica da je utvrđen stalni porast BMI-a tokom ekonomske ekspanzije u Kini. Na taj način, ova studija, po prvi put ukazuje na to da globalizacija ima veliki uticaj na promjene BMI u Kini kod djece (97% varijanse BMI kod dječaka se može objasniti ekspanzijom BDP-a, dok je taj procenat kod djevojčica na nivou od 98% varijanse).

Studija je sprovedena u okviru bilateralne saradnje između istraživača iz Crne Gore i Kine, a imala je za cilj da procijeni odnos između nacionalnog ekonomskog razvoja i indeksa tjelesne mase (BMI) kod kineske djece i adolescenata.

- Saradnja koja se razvija između crnogorskih i kineskih naučnika u oblasti sportskih nauka  rapidno raste iz godine u godinu - ističe jedan od autora ove studije, prof. dr Stevo Popović, vanredni profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore. U ovoj studiji, zajednički zadatak je bio da skupa analiziramo trend promjena indeksa tjelesne mase kod kineske djece i adolescenata, u periodu od 1986. do 2019. godine, i pokušamo da osmislimo najbolja potencijalna rješenja i preporuke koja bi mogla biti implementirana u kineskoj nacionalnoj strategiji za sprječavanje prekomjerne tjelesne težine i gojaznosti kod kineske djece  i adolescenata u budućnosti – navodi on.

Članak pod naslovom „Relationship Between National Economic Development and Body Mass Index in Chinese Children and Adolescents Aged 5–19 From 1986 to 2019“ potpisuje pet autora, od kojih su dva sa Univerziteta Crne Gore: prof. dr Stevo Popović i doc. dr Jovan Gardašević, dok su ostala tri autora istraživači sa dva kineska univerziteta, i to sa Hunan Normal univerziteta: prof. dr Te Bu, prof. dr Huiqing Huang, i Tianjin univerziteta za sport: prof. dr Tao Fu.

Cijeli članak dostupan je na sljedećoj adresi: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2021.671504/full



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.