MPIS projekat: Objavljen godišnji nacionalni izvještaj o inovacijama u sportu u Crnoj Gori




MPIS projekat: Objavljen godišnji nacionalni izvještaj o inovacijama u sportu u Crnoj Gori

Studija koja je objavljena u prestižnom naučnom časopisu „Sustainability (ISSN: 2071-1050)“ predstavlja prvi nacionalni izvještaj o inovacijama u sportu u Crnoj Gori. Studija je sprovedena u okviru projekta „Crnogorska platforma za inovacije u sportu (MPIS)“ kojim rukovodi Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, a finansira se u okviru programa za podsticanje učešća u programima Horizont 2020 i COST koje je odobrilo Ministarstvo nauke. Cilj ove studije je bio da sadržajnom analizom literature o inovacijama u oblasti sporta u Crnoj Gori pruži bolju osnovu za uspostavljanje sistema monitoringa. Istraživanje je sprovedeno na osnovu unaprijed utvrđene metodologije kojom je ocjenjivano šesnaest pojedinačnih indikatora za procjenu nivoa inovativnosti u sportu.

- Podsjetiću da je dobro poznato da sve moderne organizacije koje se ističu kao lideri u svojim industrijama imaju jedan zajednički faktor koji ih okuplja, a to je činjenica da su sve posvećene inovacijama. Ova činjenica važi i za sport - ističe koordinator MPIS projekta i jedan od autora ove studije, prof. dr Stevo Popović, vanredni profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i izvršni direktor Laboratorije za inovacije u sportu Zapadnog Balkana. Međutim, ova studija nam ukazuje na nizak nivo inovativnosti u oblasti sporta u Crnoj Gori, a njeni zaključci bi trebalo da se iskoriste kao početni korak u osmišljavanju stimulativnih mjera i planiranju kvalitetne strategije oporavka i razvoja na nacionalnom nivou, kroz unaprjeđenje inovacija i njihovu implementacije u oblasti sporta u Crnoj Gori – navodi on.

Članak pod naslovom „The 2021 National Report on Sports Innovation for Montenegro: Content Analysis“ potpisuje šest autora, od kojih su sa Univerziteta Crne Gore: mr Borko Katanić, prof. dr Sanja Peković, doc. dr Bojan Mašanović i prof. dr Stevo Popović, kao i autori sa Univerziteta u Novom Sadu: doc. dr Radenko Matić i doc. dr Jovan Vuković.

Cijeli članak dostupan je na sljedećoj adresi: https://www.mdpi.com/2071-1050/14/4/2463#



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.