Naučna studija utvrdila prevalenciju zdravih fitnes zona i uzrasne fitnes profile kod djece i omladine




Naučna studija utvrdila prevalenciju zdravih fitnes zona i uzrasne fitnes profile kod djece i omladine

Najnovija publikacija pod naslovom „Healthy fitness zone prevalence and age-specific fitness profile of young people in seven European countries in 2022: The EUFITMOS project“ koja je nedavno objavljena u prestižnom časopisu American Journal of Human Biology (IF=2,9; Q1), pripremljena je kao izlaz u okviru jednog od radnih paketa na Erasmus+ projektu „Evropski sistem praćenja fitnesa" (EUFITMOS), a analizirala je prevalenciju zdravih fitnes zona i uzrasne fitnes profile kod djece i omladine iz sedam različitih zemalja.

U ovoj studiji, koju potpisuje jedanaest autora, od kojih su trojica sa Univerziteta Crne Gore, prof. dr Stevo Popović, doc. dr Jovan Gardašević i doc. dr Bojan Mašanović, na uzorku od 4965 ispitanika, uzrasta od 9 do 18 godina, utvrđeno je da je ukupna prevalencija zdravih fitnes zona kod dječaka bila 16,6% (95% CI = 14,7, 18,1), dok je kod djevojčica bila (95% CI = 13,2, 16,6). Pokazalo se da su dječaci, uglavnom imali bolje profile, dok su kod djevojčica utvrđeni, za nijansu lošiji rezultati. Sa druge strane, uočene su određene razlike povezane sa uzrastom i nacionalnom pripadnošću. U zaključku predmetnog naučnog članka, naglašeno je da bi ispred navedena saznanja trebalo da unaprijede pristup promociji zdravlja djece i omladine kroz fizičku aktivnost, posebno iz razloga što različiti nivoi fitnesa mogu zahtijevati različite pristupe u donošenju odluka kada je primjena fizičke aktivnosti koja unaprjeđuje zdravlje u pitanju.

Podsjećanja radi, projekat EUFITMOS se realizovao u okviru programa Erasmus+: Saradnja u partnerstvu na sportskom polju i neprofitnim evropskim sportskim događajima, a finansiran je od strane  evropske agencije EACEA.

Cijeli članak je dostupan na sljedećoj adresi: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajhb.23989



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.