U jubilarnoj godini Fakultet za sport i fizičko vaspitanje okrenut ka promociji zdravog života




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U narednoj akademskoj godini, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore otvara svoja vrata za 120 novih studenata, na studijskim programima: Fizička kultura i zdravi stilovi života, Sportski novinari i sportski treneri. Pod krovom Univerziteta Crne Gore, koji ove godine slavi 50 godina rada sa  sloganom FuturUM, ovaj fakultet doprinosi promociji fizičke aktivnosti kao sinonima zdravog života, nudi obrazovanje koje integriše akademska znanja o sportu, zdravim stilovima života i sportskim naukama, kombinujući teoriju i praksu. Studenti ovog fakulteta imaju priliku za svestran razvoj ličnosti pod sloganom „Zdravlje i znanje“.

Program Fizička kultura i zdravi stilovi života obuhvata širok spektar aktivnosti kao što su skijanje, plivanje, aktivnosti u prirodi poput raftinga, planinarenja, orijentiringa, bajkinga, alpinizma, razne kolektivne sportove, borilačke sportove, gimnastiku, atletiku i plesove. Sve ove aktivnosti su deo praktične nastave, pripremajući studente za buduće zanimanje.

Za upis, za program Fizička kuktura i zdravi stilovi života, potrebno je polagati praktični prijemni ispit, koji uključuje poligon spretnosti i okretnosti, provjeru plivanja, baratanje loptom u kolektivnim sportovima i trčanje na 100 metara. Studenti obavljaju praksu u obrazovnim i sportsko-rekreativnim institucijama, fitnes centrima, teretanama, sportskim centrima i bazenima, dok studenti Sportskih trenera i novinara obavljaju praksu u sportskim klubovima i medijskim kućama.

Fakultet se bavi složenom bio-psiho-socijalnom strukturom čoveka, koristeći sredstva visokog tehnološkog dometa u istraživanju. Fakultet raspolaže Centrom za dijagnostikovanje u sportu, internet salom, sportskom bibliotekom, studentskim klubom i moderno opremljenim učionicama i kabinetima. Diplomirani studenti ovog fakulteta mogu se zaposliti kao nastavnici, istraživači, sportski novinari i treneri, priznati kako u zemlji, tako i u svijetu.

Završetkom studija, studenti stiču znanja za rad u obrazovnim institucijama, sportskim organizacijama i klubovima, turističkim kompleksima i sportskim savezima.

Takođe, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore u Nikšiću dobiće novu fiskulturnu salu, zahvaljujući tenderu vrednom 2 230 000 €, objavljenom od strane Uprave za kapitalne projekte. Novi objekat će dodatno unaprediti obrazovni proces i promociju zdravih stilova života.

Više informacija o fakultetu dostupno je u Studentskom informatoru.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.