Spoj nauke i zadovoljstva: Iskustvo posjete Novom Sadu kroz CEEPUS program




Spoj nauke i zadovoljstva: Iskustvo posjete Novom Sadu kroz CEEPUS program

Prethodne nedjelje, kao studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću imali smo privilegiju posjetiti Novi Sad kroz Centralno-evropski program za razmjenu studenata (CEEPUS).

Imali smo sjajnu dobrodošlicu od strane Rektorata, CEEPUS kancelarije, kao i naše koordinatorke dr Brigite Banjac, koja nam je bila na raspolaganju tokom cijelog boravka, na čemu smo joj neizmjerno zahvalni. Imali smo priliku obići kampus Univerziteta u Novom Sadu, a širom otvorena vrata čekala su nas i na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, gdje nam je omogućen detaljan obilazak njihovih prostorija, laboratorija, biblioteka i rekreativnih sala, nakon čega nismo mogli sakriti oduševljenje. Isto smo doživjeli tokom posjete drugom fakultetu sporta u tom gradu – Fakultetu za sport i psihologiju – TIMS. Vrhunac našeg boravka počeo je sa otvaranjem 6. izdanja medjunarodne naučne konferencije EQOL (Exercise and quality of life). Prisustvo ovakvom događaju omogućilo nam je da istražimo pitanja koja su od suštinskog značaja za kvalitet života, zdravlja, obrazovanje i slično. Predavanja i diskusije sa vodećim stručnjacima pružile su nam nove perspektive i podstakle da razmišljamo o načinima na koje možemo doprinijeti boljem životu zajednice. Pored predavanja vodećih svjetskih stručnjaka imali smo čast da slušamo i našeg predstavnika na konferenciji, prof. dr Steva Popovića. Posebnu vrijednost za nas, pored usvajanja novih znanja, ima i proširenje profesionalne mreže i upoznavanje sa iskusnim istraživačima iz naše struke, gdje bih posebno istakao prof. dr Selčuka Akpinara sa Univerziteta u Nevšehiru (Turska), kao i prof. dr Atilija Karara iz Univerziteta Bolzano (Italija), koji su nas, kao predstavnike mlađih generacija na konferenciji, prihvatili kao sebi ravne i nesebično podijelili sa nama znanje iz njihovih oblasti. Osim stručnog usavršavanja, boravak u prelijepom Novom Sadu ostavio je veliki utisak na nas. Šetnja Novosadskim parkovima, fotkanje na Petrovaradinu, i sunčanje na Štrandu, samo je dio onoga što ovaj grad može da pruži, dok je poseban utisak na nas ostavio i široko poznat Index Sendvič. Ipak, tajna šarma ovog grada leži u ljudima, njihovoj ljubaznosti, gostoprimstvu i raznolikosti, što nas već tjera na pomisao, kada dolazimo opet?

U cjelini, posjeta Novom Sadu kroz CEEPUS program bila je nezaboravno iskustvo o kojem ćemo razmišljati dugo nakon povratka, i nadamo se da će ovakvih organizacija biti sve više, kako bi naši studenti imali priliku iskusiti čari naše struke. Osjećamo veliku zahvalnost prema Fakultutu za sport Novi Sad i CEEPUS programu na pruženoj prilici. Naravno, posebnu dozu zahvalnosti imamo prema glavnim „krivcima“ za našu posjetu, prof. dr Stevu Popoviću, doc. dr Bojanu Mašanoviću, doc. dr Jovanu Gardaševiću, kao i mr Mileni Mitrović koja nam je bila ogromna podrška u svakom koraku našeg boravka.

Iz ugla studenta
BSc Bojan Savović



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.