Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 31.07.2018

Nova knjiga iz edicije ”Laureati crnogorskog sporta”X

Ovih dana iz štampe je izašla petnaesta kniiga iz popularne edicije ”Laureati Crnogorskog sporta” za 2017. godinu u partnerskom izdanju Crnogorske sportske akademije i Zavičaja iz Danilovgrada. Ovim almanahom crnogorskog sporta naša sportska literature bogatija je za još jedno veoma značajno ostvarenje. Podsjećamo da Laureati crnogorskog sporta izlaze u kontinuitetu već 15 godina, a počeli su prvom knjigom iz ove edicije pod nazivom ”Godina uspona” 2002. godine.

Ovu svojevrsnu enciklopediju crnogorskog sporta su priredili prof. dr Duško Bjelica, profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, Zdravko Gavrilović, sportski novinar i publicista i Todor Brajković sportski novinar dnevnog lista Dan. Ovi poznati sportski radnici su na svojevrstan, originalan način na preko 200 strana opisali najvažnije događaje crnogorskog sporta u 2017. godini. Knjiga je veoma lijepo ilustrovana sa više od 300 pojedinačnih i grupnih fotografija koje na najbolji način svjedoče o dostignućima crnogorskih sportista koji su obilježili ovu godinu.

Dajući akcenat na značajne sportske događaje i ostvarenja crnogorskih sportista u 2017. godini, autori su predstavili najbolje sportske selekcije, klubove i pojedince u raznim sportskim disciplinama Laureati crnogorskog sporta kao već prepoznatljiv sportski almanah predstavlja značajna takmičenja u 2017. godini na kojima su crnogorski sportisti utisnuli svoj pečat osvajanjem priznanja kao najboljom promocijom crnogorskog sporta.

Pored uspjeha reprezentativnih selekcija i klubova Laureati čuvaju priče o sportskim događajima koji su obilježili ovu godinu na kojima su naši takmičari i sportske ekipe osvojili odličja.

Ovu sportsku godinu nijesu obilježili veći uspjesi crnogorskih sportista, ali medalje sa velikih takmičenja nijesu izostale. U borilačkim sportovima zapažene uspjehe imali su naši karatisti Mario Hodžić i Marina Raković. Godinu je obilježio mladi stonoteniser Filip Radović, koji je proglašen za najboljeg crnogorskog paraolimpijca u 2017. godini.

Zapažen nastup ove godine imali su i fudbaleri Crne Gore koji su bili veoma dobri u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i bili u borbi za plasman sve do posljednja dva kola... Muška seniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore učestvovala je na Evropskom prvenstvu. Najviše raduje uspjeh kadetske košarkaške selekcije koja je na Evropskom šampionatu u Podgorici osvojila srebrnu medalju.

Ovu godinu su na najbolji način obilježili vaterpolisti, koji su učestvovali na Prvenstvu svijeta u Budimpešti, gdje su izborili direktan plasman u četvrtfinale, dok je juniori vaterpolo reprezentacije Crne Gore, igrači godište 2000. i mlađi, postali prvaci Evrope!

”Laureati crnogorskog sporta” donose na samom početku priče sa tradicionalnih izbora najboljih sportista Crnogorskog olimpijskog komiteta i Udruženja sportskih novinara Crne Gore, koji su bili u znaku rukometaša Vuka Borozana, koji je izabran za najboljeg. Posebne priče posvećene su najboljim sportistima u izborima sportskih saveza i asocijacija. Ni izbori najboljih sportista po opštinama nijesu izostali. Njima je posvećen veliki prostor u knjizi. Pored ostalih, zabilježena su tradicionalna takmičenja, sa posebnim osvrtom na atletiku.

I ove kao i prethodnih godina autori su predstavili takmičenja i uspjehe rekreativaca, školskog i univerzitetskog sporta na domaćoj i međunarodnoj sceni. Pažnju su zavrijedili i mladi stručnjaci u sportu sa odsjeka Fakulteta za sport u Nikšiću.

Najboljim sportistima, jubilejima klubova u Laureatima je data velika pažnja što ih čini zaista posebnim sportskim štivom. Kao uz sport, nauka čini poseban segment, i u ovoj knjizi Laureati prate aktivnosti, sa posebnim osvrtom na tradicionalni kongres i XIV naučnu konferenciju Crnogorske sportske akademije koji je 2017. godine održan u Budvi.

”Laureati crnogorskog sporta 2017”, su veoma zanimljiv i nazaobilazan almanah crnogorskog sporta koji je na 212 strana ilustrovan sa više od 300 fotografija i na jedinstven način predstavlja hronologiju postignutih uspjeha crnogorskog sporta u 2017. godini. Ova knjiga je zanimljivo štivo koje će nas podsjećati u borbi protiv zaborava na rezultate nacionalnih selekcija, klubova i sportista koji su oblježili ovu godinu.

 

www.cdm.me

www.rtcg.me

 

Dokumenti

04.08.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Testirani fudbaleri danilovgradske Iskre - učesnici pretkvalifikacija za ligu Evrope


31.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Kompletna antropometrijska mjerenja fudbalera i fudbalerki Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije na Univerzitetu Crne Gore seniora, juniora i futsala


29.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Smjernice za polaganje prijemnog ispita za master studije


25.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Raspored ispita za septembarski ispitni rok


22.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Rezultati prijemnog ispita i konačna rang lista kandidata - Fizička kultura i zdravi stilovi života, drugi upisni rok jul, 2020


21.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Rezultati prijemnog ispita (test) i konačna rang lista kandidata - Sportski novinari i treneri drugi upisni rok jul, 2020


18.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

PRIJAVA ISPITA ZA SEPTEMBARSKI ISPITNI ROK


15.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Polaganje prijemnog ispita na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje 21 - 22. jula 2020 godine.


10.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Konačna rang lista i obavještenje o upisu - Fizička kultura i zdravi stilovi života - prvi upisni rok jul 2020. godine


10.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Konačna rang lista i obavještenje o upisu - Sportski novinari i treneri - prvi upisni rok jul 2020. godine