Nova knjiga iz edicije ”Laureati crnogorskog sporta”
Nova knjiga iz edicije ”Laureati crnogorskog sporta”

Ovih dana iz štampe je izašla petnaesta kniiga iz popularne edicije ”Laureati Crnogorskog sporta” za 2017. godinu u partnerskom izdanju Crnogorske sportske akademije i Zavičaja iz Danilovgrada. Ovim almanahom crnogorskog sporta naša sportska literature bogatija je za još jedno veoma značajno ostvarenje. Podsjećamo da Laureati crnogorskog sporta izlaze u kontinuitetu već 15 godina, a počeli su prvom knjigom iz ove edicije pod nazivom ”Godina uspona” 2002. godine.

Ovu svojevrsnu enciklopediju crnogorskog sporta su priredili prof. dr Duško Bjelica, profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, Zdravko Gavrilović, sportski novinar i publicista i Todor Brajković sportski novinar dnevnog lista Dan. Ovi poznati sportski radnici su na svojevrstan, originalan način na preko 200 strana opisali najvažnije događaje crnogorskog sporta u 2017. godini. Knjiga je veoma lijepo ilustrovana sa više od 300 pojedinačnih i grupnih fotografija koje na najbolji način svjedoče o dostignućima crnogorskih sportista koji su obilježili ovu godinu.

Dajući akcenat na značajne sportske događaje i ostvarenja crnogorskih sportista u 2017. godini, autori su predstavili najbolje sportske selekcije, klubove i pojedince u raznim sportskim disciplinama Laureati crnogorskog sporta kao već prepoznatljiv sportski almanah predstavlja značajna takmičenja u 2017. godini na kojima su crnogorski sportisti utisnuli svoj pečat osvajanjem priznanja kao najboljom promocijom crnogorskog sporta.

Pored uspjeha reprezentativnih selekcija i klubova Laureati čuvaju priče o sportskim događajima koji su obilježili ovu godinu na kojima su naši takmičari i sportske ekipe osvojili odličja.

Ovu sportsku godinu nijesu obilježili veći uspjesi crnogorskih sportista, ali medalje sa velikih takmičenja nijesu izostale. U borilačkim sportovima zapažene uspjehe imali su naši karatisti Mario Hodžić i Marina Raković. Godinu je obilježio mladi stonoteniser Filip Radović, koji je proglašen za najboljeg crnogorskog paraolimpijca u 2017. godini.

Zapažen nastup ove godine imali su i fudbaleri Crne Gore koji su bili veoma dobri u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i bili u borbi za plasman sve do posljednja dva kola... Muška seniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore učestvovala je na Evropskom prvenstvu. Najviše raduje uspjeh kadetske košarkaške selekcije koja je na Evropskom šampionatu u Podgorici osvojila srebrnu medalju.

Ovu godinu su na najbolji način obilježili vaterpolisti, koji su učestvovali na Prvenstvu svijeta u Budimpešti, gdje su izborili direktan plasman u četvrtfinale, dok je juniori vaterpolo reprezentacije Crne Gore, igrači godište 2000. i mlađi, postali prvaci Evrope!

”Laureati crnogorskog sporta” donose na samom početku priče sa tradicionalnih izbora najboljih sportista Crnogorskog olimpijskog komiteta i Udruženja sportskih novinara Crne Gore, koji su bili u znaku rukometaša Vuka Borozana, koji je izabran za najboljeg. Posebne priče posvećene su najboljim sportistima u izborima sportskih saveza i asocijacija. Ni izbori najboljih sportista po opštinama nijesu izostali. Njima je posvećen veliki prostor u knjizi. Pored ostalih, zabilježena su tradicionalna takmičenja, sa posebnim osvrtom na atletiku.

I ove kao i prethodnih godina autori su predstavili takmičenja i uspjehe rekreativaca, školskog i univerzitetskog sporta na domaćoj i međunarodnoj sceni. Pažnju su zavrijedili i mladi stručnjaci u sportu sa odsjeka Fakulteta za sport u Nikšiću.

Najboljim sportistima, jubilejima klubova u Laureatima je data velika pažnja što ih čini zaista posebnim sportskim štivom. Kao uz sport, nauka čini poseban segment, i u ovoj knjizi Laureati prate aktivnosti, sa posebnim osvrtom na tradicionalni kongres i XIV naučnu konferenciju Crnogorske sportske akademije koji je 2017. godine održan u Budvi.

”Laureati crnogorskog sporta 2017”, su veoma zanimljiv i nazaobilazan almanah crnogorskog sporta koji je na 212 strana ilustrovan sa više od 300 fotografija i na jedinstven način predstavlja hronologiju postignutih uspjeha crnogorskog sporta u 2017. godini. Ova knjiga je zanimljivo štivo koje će nas podsjećati u borbi protiv zaborava na rezultate nacionalnih selekcija, klubova i sportista koji su oblježili ovu godinu.

 

www.cdm.me

www.rtcg.me

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.