Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Nakon Sarajeva testirani i prvotimci FK Željezničar
FOTO GALERIJA      

 

Nakon fudbalera Sarajeva profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su nastavili sa antropometrijskim mjerenjima fudbalera Željezničara na pripremama u Međugorju, u Bosni i Hercegovini. To je dio redovne aktivnosti Dijagnostičkog centra ovog fakulteta, koji nastoji da dođe do šire baze naučnih podataka vrhunskih sportista.

Fudbalerima Željezničara koji su aktuelni osvajači Kupa Bosne i Hercegovine, smjernice će, nakon navedenog mjerenja, značiti za dalji trenažni program.

"Mnogi stručnjaci u oblasti sportskih nauka kao što su treneri, menadžeri i naučnici vjeruju da je uspjeh u fudbalu između ostalog povezan i sa antropometrijskim karakteristikama igrača", naveo je prof. dr Duško Bjelica, profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću. On je takođe dodao da antropometrijske mjere pružaju važne informacije o tjelesnoj kompoziciji i zdravstvenom statusu.

"Svrha je upoznati uticaj antropometrije na motoričke performanse fudbalera", kazao je Bjelica.

Pored njega, mjerenja su realizovali mr Jovan Gardašević i mr Ivan Vasiljević uz saradnju šefa stručnog štaba FK Željezničara Amara Osima sa saradnicima Anelom Hidićem i Nedimom Čovićem.

 

https://portalanalitika.me/clanak/323797/nakon-sarajeva-testirani-i-prvotimci-fk-zeljeznicar

https://m.cdm.me/sport/ostali-sportovi/nakon-sarajeva-testirani-i-prvotimci-fk-zeljeznicar/

https://www.mladiniksica.me/nakon-sarajeva-testirani-i-prvotimci-fk-zeljeznicar/

 

 

Dokumenti