Javni poziv za publikovanje radova u specijalnom izdanju časopisa Frontiers in Public Health (IF=2.483; SCIE) and Frontiers in Pediatrics (IF=2.634; SCIE)




Poziv za publikovanje radova u specijalnom izdanju, pod nazivom "Children’s Development During Social Transition" objavljen je u časopisima Frontiers in Public Health i Frontiers in Pediatrics.

Frontiers in Public Health (ISSN 2296-2565) je indeksiran u Web of Science (SCIE) i dodijeljen mu je IF za 2009. godinu 2.483, dok je časopis Frontiers in Pediatrics (ISSN 2296-2360 indeksiran u Web of Science (SCIE) i dodijeljen mu je IF za 2009. godinu 2.634, u kategoriji Children and Health.


Poziv je otvoren do 30. novembra 2020. godine, a sve informacije koje su potrebne da bi se rukopis pripremio i prijavio na adekvatan način se mogu pronaći na sljedećem linku:


https://www.frontiersin.org/research-topics/13889/childrens-development-during-social-transition 

Ispred navedeno specijalno izdanje uređuje gostujući urednik, prof. dr Stevo Popović, sa kolegama prof. dr Gregorom Starcom sa Univerziteta u Ljubljani, prof. dr Marojem Sorićem sa Univerziteta u Zagrebu i prof. dr Juelom Jaranijem sa Univerzitetom sporta iz Tirane.

Image

O ovoj temi istraživanja

 

Dječji razvoj određuju genetski, ali i socijalni faktori, koji oblikuju i određuju njihov svakodnevni život. Međutim, faktori životne sredine u savremenom svijetu postaju sve manje stabilni i manje predvidljivi od genetskih, naročito u uslovima brzih društvenih promjena. Međutim, faktori životne sredine u savremenom svijetu postaju manje stabilni i manje predvidljivi od genetskih, naročito u uslovima brzih društvenih promena poput društveno-političkih, ekonomskih i javnih zdravstvenih događaja koji su duboko uticali na način života djece u poslednje tri decenije. U ovom periodu bili smo svjedoci dolaska kapitalističkog konzumerizma u bivše socijalističke evropske zemlje, brze svjetske urbanizacije prethodno ruralnih društava, globalne finansijske krize 2007-08 i globalne pandemije COVID-19 2020, koja je pokrenula duboke i nagle promjene društva. Djeca su se morala prilagoditi svakoj novoj situaciji, a novoprilagođene društvene prakse najčešće su iziskivale inače uobičajenu fizičku aktivnost sjedenja, uzrokujući bezbroj povećanih rizika za normalan somatski i motorički razvoj djece.

Ova tema istraživanja ima za cilj da poboljša razumevanje uticaja faktora okoline tokom socijalnih tranzicija, a time i da pomogne u identifikovanju mogućih rešenja i strategija koje pružaju zdrav prelaz iz detinjstva u zrelost. Ove strategije uključuju smanjenje gojaznosti, poboljšanje morfoloških karakteristika i fizičke spremnosti i mnoge druge aspekte somatskog i motoričkog razvoja dece. Tema nudi priliku za objavljivanje visokokvalitetnih istraživanja povezanih sa praćenjem i promocijom fizičkih promjena u pedijatrijskoj populaciji i njihovim razvojem. Nas uglavnom zanimaju intervencije u kući, školi i sredinama u zajednicama iz zemalja u kojima su se u proteklih 30 godina dogodile velike socijalno-ekonomske promene, kao i iz svih drugih zemalja pogođenih tekućom krizom COVID-19. Takođe su nam dobrodošli radovi koji istražuju kratkoročne i dugoročne efekte faktora životne sredine na fizičke promene u pedijatrijskoj populaciji i njihov razvoj. Korelacijske i anketne studije koje istražuju gore navedena pitanja su dobrodošle. Svi rukopisi će biti recenzirani od strane stručnjaka u ovoj oblasti.

Pozdravljamo originalna istraživanja, pregledne članke, studije slučaja, klinička ispitivanja, sistematske preglede i meta-analize u vezi sa, ali ne ograničavajući se na, teme kao što su:

• Promjene u fizičkoj spremnosti djece tokom socijalne tranzicije;

• Promjene u obrascima fizičke aktivnosti tokom socijalne tranzicije;

• Intervencije u fizičkoj aktivnosti u školi ili kući tokom socijalne tranzicije;

• Trendovi gojaznosti kod djece tokom socijalne tranzicije;

• Promjene u tjelesnom sastavu djece tokom socijalne tranzicije;

• Kratkoročne i dugoročne promjene u načinu života djece tokom ekonomskih kriza, društveno-političkih promjena ili epidemija.

Ključne riječi: gojaznost, somatski razvoj, fizička spremnost, socijalna tranzicija, COVID-19

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.