Iskustvo sa razmjene u Španiji - Marko Vuković




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Učešće u programu razmjene tokom studija predstavlja jedan od onih koraka koji u potpunosti mogu promijeniti utisak i doživljaj studentskog života. Odlazak u nepoznato, ispisivanje novog poglavlja, pregršt prijateljstava i sticanje drugačijeg studentskog iskustva je ono što svaka studentska razmjena podrazumijeva.

Program razmjene studentima pravnih fakulteta može predstavljati dug proces traženja ekvivalentnih predmeta, što mislim da je i najčešći razlog za odustajanje od učešća u ovim programima. Uz neophodnu dokumentaciju, važna je i dobra saradnja sa profesorima i osobljem matičnog univerziteta. Na ličnom iskustvu razmjene na univerzitetu u Kadizu, u Španiji, razumio sam da je svaki detalj ovog procesa, od trenutka apliciranja pa do povratka nazad, važan sam za sebe i da zahtijeva određeni trud i planiranje. Međutim, po povratku sa razmjene, uočljivo je da se svaki trud isplati i prepozna u nadgradnji naše ličnosti koja je bogatija za jedno novo iskustvo.

Takva promjena sredine nas oblikuje u posebnom smislu, a pohađanje nastave na stranom univerzitetu ukazuje na postojanje različitih modela pristupa obrazovanju i načinima izučavanja materije.To je i posebno obilježilo moje iskustvo sa razmjene, budući da su brojne poteškoće stale na put održavanju redovne nastave, usljed epidemije koronavirusa. Ipak, bez obzira na to, program mobilnosti je uspio da se održi u prilagođenim okolnostima.

Nastava se na samom početku odvijala kombinovano, međutim, usljed pogoršanja epidemiološke situacije, nastavili smo u online režimu. Svakako da to nije spriječilo da se neke aktivnosti u sklopu studentskih centara odvijaju, poput izleta, ograničenih okupljanja i slično. Ono što bih istakao kao jednu od odlika obrazovanja u Španiji, jeste posvećivanje pažnje praktičnoj nastavi, koja se podrazumijeva u okviru svakog predmeta. Ovo obuhvata rad na slučajevima koji itekako daju mogućnost kvalitetnijeg usvajanja znanja, naravno, uz prethodno savladavanje teorijskog dijela.

Španija svake godine privlači najveći broj studenata u okviru ovog programa mobilnosti, koji se odlučuju da provedu jedan dio svojih studija u ovoj zemlji zahvaljujući njenoj bogatoj kulturi i tradiciji. Poznato je da Španija nudi visok kvalitet obrazovanja, što je jedan od razloga za odabir ove zemlje za studentsku razmjenu. Osim toga, zemlja paelje, vina, flamenka, fieste, muzeja i srdačnih ljudi je ono što studentski život čini još bogatijim.

Važno je napomenuti i da određeni fakulteti nemaju veliki izbor predmeta na engleskom jeziku, pa je neophodno i poznavanje španskog jezika, kako bi se nastava mogla pratiti u potpunosti. Tokom razmjene možete pohađati i kurs jezika, što vam pomaže u prilagođavanju novoj sredini.

Uprkos epidemiji i otežavajućim okolnostima, ova razmjena mi je omogućila sticanje proširenog znanja iz pravnih oblasti, veliki broj prijateljstava, novo životno iskustvo, upoznavanje nove kulture i jezika, što je svakako uticalo, kako na moj akademski, tako i na lični razvoj. To su i glavni razlozi zbog kojih bih svim studentima preporučio da se osmjele na učešće u sličnim programima i obogate se za par potpuno drugačijih, kvalitetnih i zabavnih mjeseci.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.