Održana panel diskusija na temu „Diskriminacija žena u pravosuđu“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore je danas obilježio 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, panel diskusijom na temu „Diskriminacija žena u pravosuđu“. Učesnice diskusije bile su Svetlana Vujanović, ranija sutkinja, Valentina Pavličić, Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i Ana Perović Vojinović, članica Sudskog savjeta Crne Gore i sutkinja Upravnog suda Crne Gore.

Na početku događaja, gostima se obratila dekanka Pravnog fakulteta, prof. dr Aneta Spaić.

„Pravni fakultet je do danas ugostio mnoge eminentne stručnjakinje i stručnjake, pružajući forume za rasprave na različite teme iz oblasti zaštite ljudskih prava, a koje su zaokupljale i i dalje zaokupljaju crnogorski laički, ali i stručni pravni ambijent. Jedna od otvorenih tema je pitanje afirmacije rodne ravnopravnosti u svim sferama društva, pa Fakultet već drugu godinu organizuje panel diskusiju povodom Dana ljudskih prava, a koja se odnosi upravo na osnaživanja žena i njihov ravnopravan položaj u svim strukturama našeg društva“, saopštila je dekanica Spaić.

Ona je naročito istakla da se današnjim događajem na Pravnom fakultetu nastoji posebno djelovati i skrenuti pažnja na specifičan položaj i ulogu savremene žene, žene – sutkinje u pravosuđu, kroz slučaj koji je zadobio pažnju javnosti i usmjerio fokus na neophodnost dodatnog promišljanja.

Svetlana Vujanović je ocijenila da su žene sutkinje ponižene od strane Sudskog savjeta, koji je donio odluku da na osnovu čl. 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (Sl. list CG 080/20 od 4.8.2020. godine) prekine radni odnos sa ženama sutkinjama koje su navršile 64 godine života. Sutkinja Vujanović navodi da je takva odluka u suprotnosti sa čl. 121 stav 1 Ustava Crne Gore (Sl. list CG 1/2007 i 38/2013), koji navodi da je sudijska funkcija stalna, ali i da je u suprotnosti sa zabranom diskriminacije iz člana 8 Ustava Crne Gore. „Sudski savjet je podlegao političkom pritisku i on je mogao, morao i još uvijek može da donese drugačiju odluku, budući da je njegovo ovakvo djelovanje prouzrokovalo veliki upliv zakonodavne i izvršne vlasti u pravosuđe Crne Gore“, saopštila je sutkinja Vujanović.

Citirajući praksu Evropskog suda za ljudska prava, sutkinja je naglasila da je neprihvatljivo da se norma nacionalnog sistema tumači na način koji je suprotan principima i standardima evropskog prava.

Ana Perović Vojinović kazala je da nema saznanja o razlozima nepostupanja Ustavnog suda Crne Gore po prijedlogu Sudskog savjeta u pogledu trenutnog postupka penzionisanja sutkinja.“Trebalo je ranije obavijestiti Sudski savjet o planiranim zakonskim izmjenama prije nego se krenulo u postupak izmjena zakonskog teksta“, kazala je Vojinović. Ona je izjavila da se, kao član Sudskog savjeta koji je kolektivno tijelo, smatra odgovornom za trenutno stanje u crnogorskom pravosuđu.

Pozivajući se na praksu Evropskom suda za ljudska prava, Zastupnica Crne Gore pred ovim organom, Valentina Pavličić, saopštila je da je dužnost nacionalnih organa sudstva da zaštite svakog pojedinca od bilo kojeg vida diskriminacije, čak i u okolnostima postojanja suprotnih zakonskih odredbi.

Pavličić je podsjetila na izvještaje Evropske komisije, koji već tri godine zaredom spremnost crnogorskog pravosuđa za implementaciju evropskih standardna ocjenjuju kao umjerenu spremnost.

Učesnice panele su se saglasile da je situacija dodatno pogoršana činjenicom da se Ustavni sud Crne Gore još uvijek nije oglasio o ovom pitanju, iako je od dana podnošenja prijedloga Sudskog savjeta Crne Gore i inicijativa podnesenih od strane sutkinja proteklo više od godinu dana.

https://www.portalanalitika.me/clanak/vujanovic-sudski-savjet-podlegao-politickom-pristiku-i-ponizio-sutkinje

https://www.pobjeda.me/clanak/vujanovic-sudski-savjet-podlegao-politickom-pristiku-i-ponizio-sutkinje

https://fosmedia.me/infos/drustvo/panel-diskusijom-diskriminacija-zena-u-pravosudu-obiljezen-medunarodni-dan-ljudskih-prava

https://m.cdm.me/drustvo/panel-diskusijom-diskriminacija-zena-u-pravosudu-obiljezen-medunarodni-dan-ljudskih-prava/ 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.