Poruka dekanke prof. dr Anete Spaić budućim studentima Pravnog fakulteta




Poruka dekanke prof. dr Anete Spaić budućim studentima Pravnog fakulteta

Drage studentkinje i studenti,

Vaš izbor da postanete dio naše akademske zajednice istovremeno znači da se opredjeljujete da budete dio duge tradicije institucije koja školuje najznačajnije kadrove. U svojim amfiteatrima Pravni fakultet obrazovao je najbolje pravne stručnjake, sudije i advokate, koji su spremni da vama, budućim kolegama, nesebično pruže najbolje prakse kroz našu mrežu alumnista i respektabilnih institucija svih pravnih profesija.  Ove godine Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore slavi pedeset godina postojanja, i pedeset generacija studenata koji od 1972. godine do danas čine najveći dio sudske i zakonodavne vlasti.         

Evropeizirani moderni silabusi, bogato znanje i iskustvo naših profesora, njihova posvećenost nauci i studentima, doprinijeće da steknete pravnička znanja i vještine, koje će biti vaša ulaznica u arenu uspješnih.

Studiranje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore nudi mogućnost usavršavanja znanja na elitnim partnerskim pravnim fakultetima.  Centar pravnih klinika u evropskom projektu ENEMLOS,  pruža priliku da stečeno znanje primijenite u asistiranju na poslovima besplatne pravne pomoći i tako doprinesete plemenitom i humanom cilju - pružnju pomoći ranjivom dijelu našeg društva. Internacionalna takmičenja Vis Moot Courta u Beču već tradicionalno predstavljaju iskorak naših najboljih studenata da odabirom ove aktivnosti sebe profilišu ne samo kao najbolji kadar nacionalnih već i regionalnih i međunarodnih pravnih kancelarija.

Novi univerzitetski regionalni projekat UNIGEM, kojim se implementira Plan rodne ravnopravnosti, doprinijeće osnaživanju kulture rodne ravnopravnosti i osvješćivanju o značaju ovog pitanja u procesu stvaranje društva jednakih šansi.

Na samom početku ovog vašeg putovanja podsjećam da je ostvarivanje svakog cilja, a naročito cilja sticanja znanja, izazovan proces, koji zahtijeva napor, odricanje i istrajnost. Vaše učenje se ne završava nakon diplomiranja, ali vam znanje stečeno na Pravnom fakultetu daje posebnu, novu i jedinstvenu vrijednost i prednost za vaš svaki budući životni i profesionalni uspjeh i izazov.

Odabirom studija prava opredjeljujete da budete dio onih koji stvaraju bolje i pravednije društvo, poredak vladavine prava, poštovanje ustavnosti i ljudskih prava, preispituju dijadu prava i pravde i tako oblikuju zajednicu u kojoj živimo.

Dobro nam došli!

Dekanka,

Prof. dr Aneta Spaić

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.