Uspješno realizovana posjeta Regents Univerzitetu u Londonu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Delegacija Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, predvođena dekankom prof. dr Anetom Spaić, posjetila je Regents University u Londonu u okviru projekta ENEMLOS (Pravne klinike u službi ranjivih grupa: poboljšanje zapošljivosti studenata prava putem praktičnog obrazovanja),  u periodu od 26. do 30. septembra 2022. godine.

Boraveći na kampusu prestižnog Regents Univerziteta, učesnici posjete su imali priliku, inter alia, da se kroz interaktivna predavanja upoznaju sa programima Univerziteta i razvijenim standardima u oblasti predavanja i ocjenjivanja studenata. Rukovodstvo i profesori Regents Univerziteta su predstavili novi koncept planiranja programa, koji je usklađen sa aktuelnim potrebama studenata i tržišta rada i koji u konačnom dovodi do povećanja zaposlenosti studenata.

Pored navedenog, učesnici posjete su razgovarali sa Philip Benjamin-om, profesorom i ranijim advokatom, koji je predstavio pravni sistem Ujedinjenog Kraljevstva i specifičnosti jurisdikcije, pri čemu je fokus bio na različitostima precedentnog prava i prava koja pripadaju evropsko-kontinentalnom pravnom krugu, među kojima je i crnogorsko. U oblasti međunarodnog prava, učesnici su prisustvovali predavanju adokata Aarif Abraham-a i razmijenili mišljenja i informacije o krizi u Ukrajni i pravno-političkim mogućnostima za stvaranje djelotvornog sistema odgovornosti.

Pored predstavnika Pravnog fakulteta UCG, u posjeti su učestvovali i predstavnici neakademskih institucija, odnosno partnera na Projektu, i to: predstavnici Vrhovnog suda Crne Gore, Advokatske komore Crne Gore, Notarske komore Crne Gore i Centra za alternativno rješavanje sporova.

Realizacijom ove projektne aktivnosti uspješno je okončana još jedna faza ENEMLOS projekta, u čijem daljem toku će se sprovoditi obuke i praktičan rad sa studentima na Klinici.

ENEMLOS je  jedan od najvećih projekata Pravnog fakulteta UCG, koji je podržan u okviru programa Erasmus+ izgradnja kapaciteta na polju visokog obrazovanja. Ključni ciljevi ovog projekta su modernizacija i usmeravanje postojeće nastavne prakse, posebno u praktičnim pravnim disciplinama. Takođe, cilj je i povećavanje kapaciteta na pravnim fakultetima; sticanje novih i razvijanje postojećih pravnih vještina; te uspostavljanje dugoročne i održive saradnje sa pravnim institucijama zemalja učesnica Projekta. U krajnjem, važan cilj je i razvijanje interesovanja i motivacije studenata; poboljšanje zapošljivosti studenata prava i omogućavanje široj zajednici - posebno ranjivim klijentima da zaštite svoja prava putem tako što će im se pružiti besplatan pravni savjet.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.