Održana obuka nove generacije studenata za rad na Pravnoj klinici




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
 
Na Pravnom fakultetu Unvierziteta Crne Gore održana je obuka nove generacije studenata koji će na Pravnoj klinici pružati besplatnu pravnu pomoć ranjivim grupama u okviru projekta ENEMLOS.
 
Obuku su sprovodili Prof. dr Biljana Đuričin, Doc. dr Nikola Dožić i Doc. dr Velibor Korać.
 
Za rad na klinici su se prijavila 42 studenta koji će raditi sa živim klijentima, tkz. ranjivim grupama na predmetima iz svih oblasti pravnih disciplina. Studenti su sa treće godine osnovnih, specijalističkih i master studija. Studenti su upoznati na obuci kako da pruže pravnu pomoć: sa prijemom predmeta, sa  dokumentacijom koja je potrebna za prijem predmeta, kako da organizuju i obave intervju sa klijentom s posebnim osvrtom na privatnost klijenta, sa osnovnim etapama procesa savjetovanja klijenta i sa obaveznim pitanjima u predmetima iz pojedinih pravnih disciplina. Studenti su, takođe, obišli nove prostorije Pravne klinike, koje im kako preko opreme, knjiga, baza podataka, tako i prostora omogućavaju nesmetan i kvalitetan rad za adekvatnu pravnu pomoć našim građanima. Inače, obuci je prethodio razgovor sa prijavljenim studentima i odabir onih koji će raditi na klinici.
 
ENEMLOS je  jedan od najvećih projekata Pravnog fakulteta UCG, koji je podržan u okviru programa Erasmus+ izgradnja kapaciteta na polju visokog obrazovanja. Ključni ciljevi ovog projekta su modernizacija i usmeravanje postojece nastavne prakse, posebno u praktičnim pravnim disciplinama. Takođe, cilj je i povecavanje kapaciteta na pravnim fakultetima; sticanje novih i razvijanje postojećih pravnih vještina; te uspostavljanje dugoročne i održive saradnje sa pravnim institucijama zemalja učesnica Projekta. U krajnjem, važan cilj je i razvijanje interesovanja i motivacije studenata; poboljšanje zapošljivosti studenata prava i omogućavanje široj zajednici - posebno ranjivim klijentima da zaštite svoja prava putem tako što će im se pružiti besplatan pravni savjet.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.