Predstavnice PF učestvovale su na konferenciji posvećenoj međunarodnom privatnom pravu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnice Pravnog fakulteta prof. dr Maja Kostić-Mandić i  mr Milana Tomić, saradnica u nastavi, učestvovale su na konferenciji posvećenoj međunarodnom privatnom pravu koja je održana 18. novembra 2022. godine u Skoplju.

Ovo je 17-ta po redu međunarodna konferencija koja okuplja profesore međunarodnog privatnog prava i srodnih disciplina iz Evrope i regiona.

Konferencija je organizovana od strane Pravnog fakulteta „Justinijan Prvi“, Univerziteta „Sv. Ćirilo i Metodije“ u Skoplju i  GIZ kancelarije u sklopu projekta „Legal Reform for Economic Development in the Western Balkans.“

Uvaženi profesori i asistenti su se okupili kako bi diskutovali i razmijenili ideje na temu: "Private International Law in era of digitalization: challenges and perspectives in post Covid-19 period” („Međunarodno privatno pravo u doba digitalizacije:izazovi i perspektive u periodu posle pandemije COVID 19“).

Između ostalog, na konferenciji su razmatrana međunarodno privatnopravna pitanja koja su prouzrokovana razvojem informacionih tehnologija, vještačke inteligencije („AI“), pametnih ugovora („smart contracts“), te načini na koje su informacione tehnologije izmijenile način rada i metode njihovog regulisanja („freelance,“ „remote work,“ „work from online platforms“, „outsourcing“).

Razmjena ideja i mišljenja u okviru skupova ove vrste, predstavlja uvod  u pronalaženje mogućih odgovora na izazove koji su prouzrokovani razvojem informacionih tehnologija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.