Predsjednik Upravnog suda CG Miodrag Pešić održao predavanje o ljudskim pravima na radnom mjestu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava - 10. decembra, Predsjednik Upravnog suda Crne Gore, sudija Miodrag Pešić, održao je predavanje na temu: Ljudska prava na radnom mjestu - pravo na privatnost na Pravnom fakultetu, dana 9. decembra 2022. godine.

Tokom predavanja, sudija Pešić izložio  je  najvažnije karakteristike prava na privatnost i prava na poštovanje  privatnog i porodičnog  života,  pri čemu je istakao da se ta dva prava dopunjuju, s tim što je pravo na privatnost uži pojam u odnosu na  pravo na poštovanje  privatnog i porodičnog  života. U  primjeni ovih prava u oblasti  radnih odnosa  sudija Pešić je posebno istakao potrebu uspostavljanja  balansa između prava poslodavca i prava na privatnost zaposlenog.    

Kroz relevantnu praksu Evropskog suda za ljudska prava i nacionalnih sudova predočeni su primjeri tumačenja zakonskih odredbi  i postupanje najviših sudskih instanci u predmetima pred sudskim organima u ovoj oblasti, što je studentima omogućilo jasniji uvid u primjenu zakonskih odredbi u konkretnoj pravnoj stvari.

Predavanju su prisustvovali studenti i studentkinje Pravnog fakulteta i predstavnici/ce akademske zajednice.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.