Predstavljen evropski projekat o ruralnom nasljeđu i zaštiti planinskih pejzaža IRIS




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prezentacija evropskog projekta „Nadahnjujuće ruralno nasljeđe: Održive prakse zaštite i očuvanja planinskih pejzaža i sjećanja“ na katunima Sinjajevine, u kojem učestvuju i predstavnici Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, održana je u  prostorijama Evropske kuće, u petak 9. decembra 2022. godine.

 Projekat IRIS, akronim od engleskog naziva Inspiring Rural Heritage: Sustainable Practices to Protect and Conserve Upland Landscapes and Memories, kroz intenzivno i participativno istraživanje realizuje se u pet zemalja: Španija, Francuska, Italija, Crna Gora, Velika Britanija. 

IRIS ima za cilj da  pokaže kako poznavanje istorijskih procesa i praksi korišćenja zemljišta doprinosi očuvanju i održivom razvoju planinskih predjela. Takođe, ima  za cilj definiše pristup “živog nasljeđa” u zaštiti baštine i najbolje prakse kroz koje lokalni akteri mogu da ugrade svoje kulturne vrijednosti, lokalnu stručnost i tradiciju.

Kroz projekat će se podržati i saradnja lokalnih institucija i zajednica, efikasno i raznovrsno učešće u očuvanju, zaštiti, održivom razvoju i korišćenju planinskih predjela. Namjera je da se lokalnim i evropskim kreatorima politika obezbijede novi alati koji će im omogućiti da uzmu u obzir istorijsku dimenziju ruralnih područja i implementiraju pristup “živog nasljeđa” prilikom donošenja odluka; stvori novi istraživački okvir koji unapređuje znanje o planinskom kulturnom nasljeđu i njegovim širim društvenim i ekološkim vrijednostima i koristima; prezentuje i širi rezultate istraživanja na lokalnom, evropskom i širem međunarodnom nivou.

U uvodnom obraćanju prisutnima se obratio rukovodilac projekta dr Pablo Dominguez, sociokulturni antropolog i naučnik koji se bavi oblastima zaštite životne sredine (Francuski nacionalni centar za naučna istraživanja - CNRS). Mr Milana Tomić, saradnica u nastavi na Pravnom fakultetu, govorila je o Istorijskom i pravnom okviru statusa zajedničkih pašnjaka (komunica) u Crnoj Gori. Aleksandra Kapetanović, arhitektica konzervatorka, CNRS i Expeditio,  prisutnima je predstavila dosadašnje rezultate projekta IRIS i sljedeće korake.

Prezentaciji su prisustvovali studenti i studentkinje Pravnog fakulteta koji slušaju predmete Ekološko pravo i Međunarodno pravo zaštite životne sredine, predstavnici/ce akademske zajednice, nevladinog sektora, aktivisti koji se bave temama zaštite životne sredine i predstavnici zainteresovane javnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.