Međunarodni naučni skup: Pravna zaštita životne sredine




Međunarodni naučni skup: Pravna zaštita životne sredine

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje dvodnevni međunarodni naučni skup "Pravna zaštita životne sredine",  koji će početi 11. maja 2023. godine, u 9.30 sati, u prostorijama CANU-a, u ulici Rista Stijovića 5, u Podgorici.

Na otvaranju će govoriti akademik Zoran P. Rašović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović.

Učesnici i govornici na ovom naučnom skupu su uvaženi stručnjaci Crne Gore, Srbije i Hrvatske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva. Fokus diskusije će biti na pravnim sredstvima kojima se postiže zaštita životne sredine, kao što je kolektivna tužba, osiguranje od štete u životnoj sredini u pravu i praksi Evropske unije, zaštita životne sredine kroz pravila međunarodnog privatnog prava i obaveza njene zaštite u međunarodnim investicionim sporazumima. Teme o kojima će se govoriti su ekološka pravda i pravni instrumenti njene zaštite, krivičnopravna i građanskopravna zaštita životne sredine. Biće riječi i o klimatskim promjenama i zaštiti ljudskih prava, Evropskom zelenom planu, ulozi standarda koji usmjeravaju korporativne politike u sistemu odgovornosti za smanjenje emisija sa efektom staklene bašte, kao i o najboljim praksama zaštite životne sredine.

Moderatori dvodnevnog naučnog skupa su akademik Zoran P. Rašović, prof. dr Maja Kostić-Mandić,  prof. dr Zoran Stojanović, vanredni član CANU,  prof. dr Aleksandra Maganić i prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović.

Međunarodni naučni skup je otvoren za javnost.

U prilogu dostavljamo i agendu naučnog skupa, dostupnu i na linku: Program - Pravna zaštita životne sredine.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.