Potpisan Memorandum o saradnji između Pravnog fakulteta UCG i Agencije za zaštitu konkurencije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U četvrtak 26. maja 2023. godine, u svečanoj sali fakulteta, potpisan je Memorandum o saradnji između Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Agencije za zaštitu konkurencije. Memorandum je rezultat bilateralnih sastanaka na kojima je odlučeno da postoji značajan prostor za unaprijeđenje saradnje dvije institucije u oblastima konkurencije i državne pomoći. Predmet Memoranduma je razvijanje međusobne saradnje i edukativne djelatnosti koje budu ocijenjene kao komplementarne sa stanovišta obje strane potpisnice.

Kreirajući zajednički okvir saradnje, definisano je da će Agencija za zaštitu konkurencije obezbjediti obavljanje stručne prakse studentima master studija koji stiču znanja iz oblasti konkurencije kroz sticanje iskustva na praktičnim poslovima u stručnim službama Agencije. Osim toga, Pravni fakultet UCG će u skladu sa raspoloživim mogućnostima, u saradnji sa predstavnicima Agencije, raditi na zajedničkim naučno-istraživačkim radom kroz naučne i stručno-aplikativne projekte od nacionalnog, regionalnog i evropskog značaja u oblastima od zajedničkog interesa.

Dekanka Pravnog fakulteta prof. dr Aneta Spaić istakla je zadovoljstvo uspostavljanjem bilateralne saradnje između institucija mapirajući značajan prostor za saradnju kroz razmjenu naučnog i praktičnog iskustva u oblasti konkurencije. Uvjerena je da će studenti master studija, stečenim znanjem o predmetnim oblastima tokom obrazovanja, predstavljati relevantne aktere koji će u budućnosti rješavati teške predmete iz nadležnosti Agencije.

Predsjednik Savjeta Agencije Dragan Damjanović je izrazio uvjerenje da će Memorandum proizvesti produktivnu i održivu saradnju između institucija i biti osnova za jačanje administrativnih kapaciteta Agencije, u skladu sa jednom od ključnih preporuka Evropske komisije. Damjanović je istakao da Pravni fakultet predstavlja značajnog partnera i kadrovsku bazu za dalje unaprijeđenje i jačanje administrativnih kapaciteta sa stečenim osnovnim znanjem o predmetnim oblastima.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.