Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore dobija Jean Monnet katedru iz prava unutrašnjeg tržišta EU




Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore dobija <span class="CyrLatIgnore"> Jean Monnet </span> katedru iz prava unutrašnjeg tržišta EU

Na godišnjem konkursu Evropske komisije, Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore odobren je projekat Jean Monnet  katedra iz prava unutrašnjeg tržišta Evropske unije, prvi te vrste na pravnim fakultetima u Crnoj Gori. Dobitnik prestižnog i trajnog zvanja nosioca Jean Monnet  katedre biće profesor Vladimir Savković, ujedno i autor projekta, čiji je decenijski naučni i stručni rad u oblasti prava Evropske unije na ovaj način dobio i međunarodno priznanje.

„Jedan broj predavanja u okviru projekta održaće i moje kolege sa Master studija poslovnog prava, a posebna vrijednost projekta je okolnost da će najveći dio predavanja biti integrisan u nastavni plan ovog studijskog programa“, kazao je profesor Savković.

Pravni fakultet realizuje ovaj projekat u saradnji s Centrom za obuku u sudstvu i tužilaštvu. Zato, pored nastavnih aktivnosti, dodaje profesor Savković, projekat uključuje i organizaciju obuka iz prava unutrašnjeg tržišta Evropske unije za sudije, tužioce, stručne saradnike i druge korisnike usluga ovog Centra.

„Obuke će biti svake godine organizovane na Pravnom fakultetu. Time će Pravni fakultet i Univerzitet Crne Gore dati vrijedan doprinos pripremi crnogorskog pravosuđa i pravničke profesije uopšte za istorijski izazov ispunjavanja obaveza u pristupnim pregovorima, kao i dugo priželjkivanih obaveza iz punopravnog članstva u Evropskoj uniji“, kazao je on.

Ove obuke će realizovati profesor Savković i jedan od nastavnika s master studija koji učestvuju u projektu. Riječ o profesorima Maji Kostić – Mandić, Draženu Ceroviću, Aneti Spaić, Nikoli Dožiću, kao i mr Nikolini Tomović. 

Jean Monnet , ime jednog od idejnih tvorca Evropske unije, simbolizuje globalno prepoznatu projektnu platformu Evropske komisije posvećenu promociji akademske izvrsnosti u izučavanju fenomena Evropske unije i uspostavljanju mostova saradnje akademske zajednice sa ključnim donosiocima političkih odluka. Njeni korisnici i promoteri su neki od najprestižnijih univerziteta Evrope, Sjeverne Amerike i Azije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.