Odžan okrugli sto na temu - Klimatski sudski postupci i ljudska prava




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Udruženje pravnika Crne Gore u saradnji sa njemačkom Fondacijom za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) organizovalo je okrugli sto na temu iz oblasti ekološkog prava i klimatskih promjena pod nazivom: “Klimatski sudski postupci i ljudska prava”.

Skupu su prisustvovali predsjednik i sudije Ustavnog suda Crne Gore, univerzitetski profesori, sudije redovnih sudova, advokati i veći broj studenata Pravnog fakulteta UCG.

UPCG i ova referenta njemačka organizacija već duže uspješno sarađuju i ovo je četvrti zajednički skup koji se organizuje u Crnoj Gori.

IRZ je osnovan 1992. godine sa ciljem davanja doprinosa reformi pravnog sistema koja se odvija u zemljama u tranziciji.

Skup je otvorio njemački ambasador Peter Felten koji je ukazao na značaj zaštite životne sredine i njene pravne zaštite, a u ime organizatora učesnicima su se obratili rukovodilac odsjeka IRZ-a za Jugoistočnu Evropu dr Štefan Pirner i predsjednik UPCG prof. dr Branislav Radulović.

Referate i prezentacije na okruglom stolu su izložili:
– prof. dr Gabrijela Bric, (sudija Saveznog Ustavnog suda SR Njemačke u penziji) na temu: “Odluka Saveznog Ustavnog suda SRNj o zaštiti od klimatskih promjena” dajući analizu Ustava Njemačke i postpanja Ustavnog suda Njemačke na predmetima zaštite životne sredine.

– prof. dr Maja Kostić Mandić (redovni profesor Pravnog fakulteta UCG) na temu: ” Od slučaja Urgenda do najnovijih slučajeva pred Evropskim sudom za ljudska prava”, prezentirajući slučaj nizozemske NVO koja je pokrenula prvi uspješni klimatski sudski postupak pred nacionalnim sudom u Evropi, u kojem je pravosnažno presuđeno da drzava krši ljudska prava time sto ne čini dovoljno na zastiti od negativnih uticaja klimatskih promjena.

Po završetku prezentacija, učesnici skupa su u formi diskusije dodatno razmotrili pitanja od značaja za ovu temu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.