Upitnik o Sajber Bezbjednosti za Ustanove Visokog Obrazovanja




Upitnik o Sajber Bezbjednosti za Ustanove Visokog Obrazovanja
Poštovane kolege, cijenjeni studenti,
 
U ime multidisciplinarnog istraživačkog tima sa Elektrotehničkog, Prirodno-matematičkog, Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, obraćamo Vam se sa molbom za učešće u važnom istraživačkom projektu koji se fokusira na nivo znanja i iskustva u vezi sa cyber napadima i opštom spoznajom o cyber bezbjednosnim rizicima.
 
Ova studija ima za cilj da dubinski analizira i razumije specifične izazove i potrebe u vezi sa cyber bezbjednošću unutar akademske zajednice Univerziteta Crne Gore. Veliki broj studija sprovedenih na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja u Evropi ukazao je njihovu izuzetnu izloženost sajber rizicima, što je rezultiralo sve većim fokusom naučno-istraživačke zajednice na problematiku sajber bezbednosti u ovim institucijama. Jedan od ključnih razloga zašto su ove institucije česte mete sajber napada jeste činjenica da storniraju velike količine osjetljivih informacija (podatke o studentima i zaposlenima, istraživačke radove, intelektualnu svojinu i druge konfidencijalne informacije koje su učestala meta sajber napada). Pored toga, percepiran je i nedostatak svijesti o potencijalnim sajber rizicima unutar akademske zajednice, te je fokus ovog istraživanja na boljem razumijevanju i adresiranju specifičnih izazova i potreba zaposlenih i studenata Univerziteta Crne Gore. Imajući u vidu da UCG broji preko 20000 strudenata i 1000 zaposlenih predstavlja najveću ustanovu visokog obrazovanja u Crnoj Gori,  cilj je ne samo identifikovati i adresirati slabosti, već i doprinijeti razvoju strategija i praksi koje će generalno unaprijediti bezbjednost informacija i prevenirati rizike od sajber napada u budućnosti.
 
Vaš doprinos ovom istraživanju, koje sprovodi naš multidisciplinarni tim, je od ključne važnosti. Rezultati će nam omogućiti da identifikujemo slabosti, razvijemo efikasne strategije i prakse koje će unaprediti bezbjednost informacija i smanjiti rizik od sajber napada u našoj akademskoj zajednici.
 
Molimo Vas da izdvojite nekoliko minuta svog vremena i doprinesete ovom važnom istraživanju popunjavanjem ankete na sledećem linku: https://docs.google.com/forms/d/1VJ1cb56jPNExCn3DH8wFRFVYqCLRTiun43h_RAFsvf8/edit 
i
Vaši odgovori će biti korišćeni isključivo u istraživačke svrhe, uz potpunu zaštitu privatnosti i bez korelacije između učesnika ankete i pruženih odgovora. Napominjemo da su pitanja u anketi, radi jednostavnosti i čitljivosti, postavljena u muškom rodu, ali se ista potpuno ravnopravno odnose na sve polove.
 
Zahvaljujemo Vam unaprijed na izdvojenom vremenu i važnom doprinosu koji ćete pružiti. Vaša aktivna uloga i učešće u ovom istraživanju su od suštinskog značaja za kreiranje bezbjednijeg i bolje informisanog akademskog okruženja na Univerzitetu Crne Gore.
 
Srdačno,
 
Istraživački tim:
Prof. dr Nikola Žarić - Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Crne Gore (UCG), Koordinator
Prof. dr Aleksandar Popović - Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet Crne Gore (UCG), član
Doc. dr Julija Cerović - Ekonomski fakultet, Univerzitet Crne Gore (UCG), član
dr Andreja Mihailović - Pravni fakultet, Univerzitet Crne Gore (UCG), član



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.