Održan II regionalni Podgorica Pre-Moot susret i Međunarodna konferencija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Foto galerija

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore održan je Drugi regionalni Podgorica Pre-Moot susret, a ovogodišnji program se sastojao iz tri dana treninga, jednog dana konferencije i dva dana takmičenja, u čemu je učešće uzelo 9 timova koji se pripremaju za svjetsko takmičenje iz međunarodne privredne arbitraže Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.

Riječ je o takmičenju koje svake godine okuplja preko četiri stotine timova iz cijelog svijeta i koje se održava u Beču, a predstoje mu brojni pripremni susreti koji se organizuju u različitim gradovima svijeta, Rimu, Minhenu, Beogradu, Istanbulu, Pragu i brojnim drugim, a ove godine drugi put i u Podgorici.

Drugi Podgorica Pre-Moot susret je okupio ekipe pravnih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Mostaru, Univerziteta u Zenici, Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Prištini, Univerziteta Ss Cyril i Methodius u Skoplju, kao i Univerziteta Crne Gore. Prvorangirana ekipa Drugog Podgorica Pre-Moota je bila ekipa iz Prištine, sa Univerziteta „"Hasan Prishtina”, kojoj ovom prilikom čestitamo na sjajnom plasmanu, kao i svim timovima koji su učestvovali i predano radili na svojim argumentima. Pored timova iz regiona, profesora i njihovih mentora, Drugi Podgorica Pre-Moot susret je okupio i veliki broj domaćih advokata i pravnika koji su se našli u ulozi arbitara koji su u tročlanom arbitražnom vijeću ispitivali prezentovane argumente i ocjenjivali timove. Cjelokupan program događaja je održan na engleskom jeziku kao zvaničnom jeziku takmičenja.

Drugi Podgorica Pre-Moot susretu je prethodila Međunarodna konferencija pod naslovom „Međunarodni ugovori i rješavanje sporova u novoj eri: Navigacija dobrim, lošim i nepoznatim stranama tehnologije i vještačke inteligencije“ (International Contracts and Dispute Resolution in a New Era: Navigating the Good, Bad, and Unknown of Technology and Artificial Intelligence), na kojoj su govorili profesori i advokati iz Njemačke, Holandije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a program su otvorili predstavnica CLDP-a, Shamiram Lazar, dekanica Pravnog fakulteta prof. dr Aneta Spaić i ambasadorka Sjedinjenih Američkih država u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke.

Šestodnevni program je pratio i trodnevni trening i obuka iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže, tokom kojeg su studenti imali priliku da uče o proceduralnim i materijalnim pitanjima međunarodne trgovinske arbitraže, od svjetskih i domaćih stručnjaka u tim oblastima.

Pravni fakultet je ove godine organizovao Drugi Podgorica Pre-Moot u saradnji sa CLDP organizacijom (Commercial Law Department Programme of the U.S. Department of Commerce) i Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), uz pomoć sponzora Vis Moot Montegero Tima,  advokatskih kancelarija: CMS, JPM Partners, Harrisons, Jovović, Mugoša i Vuković, Karanović and partners,Moravčević, Vojinović in cooperation with Schoenher; a od institucija u Crnoj Gori, događaj su finansijski podržali:   Erste Bank AD Podgorica, Investiciono-razvojni fond, Advokatska komora, Notarska komora CG i Komora javnih izvršitelja CG. 

 

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1263/objava/175856-poziv-za-medunarodnu-naucnu-konferenciju-drugog-podgorica-pre-moot-susreta

https://www.cdm.me/drustvo/na-pravnom-fakultetu-odrzan-drugi-regionalni-podgorica-pre-moot-susret/ 

https://www.aktuelno.me/crna-gora/na-pravnom-fakultetu-odrzan-drugi-regionalni-podgorica-pre-moot-susret/

https://gradski.me/na-pravnom-fakultetu-odrzan-drugi-regionalni-podgorica-pre-moot-susret/ 

https://rtnk.me/drustvo/na-pravnom-fakultetu-odrzan-drugi-regionalni-podgorica-pre-moot-susret/ 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.