Poziv za učešće na Međunarodnom naučnom skupu 




Poziv za učešće na Međunarodnom naučnom skupu 

„Nova platforma Crne Gore za Evropsku uniju: 2024-2034 – Odgovorna, digitalizovana i zelena“


Poštovane koleginice i kolege,

Pozivamo vas da uzmete učešće u radu Međunarodnog naučnog skupa „Nova platforma Crne Gore za Evropsku uniju: 2024-2034 – Odgovorna, digitalizovana i zelena“, koju Pravni fakultet organizuje povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore, a pod okriljem Žan Mone katedre za pravo unutrašnjeg tržišta (Jean Monnet Chair in Law of the EU Internal Market – CLEUIM - https://www.cleuim.ucg.ac.me/).

Međunarodni naučni skup će se održati u periodu 26-27. septembra 2024. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u Podgorici, a tretiraće teme iz oblasti prava Evropske unije i procesa pridruživanja Crne Gore institucionalnom i tržišnom sistemu EU, kao i iskustva zemalja Zapadnog Balkana u procesu usvajanja acquis communautaire.

Rad skupa odvijaće se u tri sesije sa temama koje u fokusu imaju institucionalni pravni okvir EU i vladavinu prava, unutrašnje tržište EU i zaštitu životne sredine u pravnom sistemu EU. Učešće na skupu podrazumijeva pripremu (ko)autorskog članka na neku od aktuelnih tema iz prethodno navedenih oblasti prava EU, a prema standardizovanoj formi izrade autorskih članaka i pravila citiranja, koja će biti naknadno dostavljena. Radni jezik skupa je crnogorski, dok izlaganje može biti i na nekom od regionalnih jezika (srpski, hrvatski, bosanski) ili na engleskom jeziku. Za učešće na skupu nije predviđena kotizacija.

Za učešće na međunarodnom naučnom skupu možete se prijaviti putem mail adrese: cleuim@ucg.ac.me do 20. maja 2024. godine, a uz prijavu je potrebno dostaviti rezime rada sa ključnim riječima (obima do 300 riječi). Rok slanja autorskih članaka je 15. oktobar 2024. godine. Organizacioni odbor zadržava pravo da procijeni pogodnost prijavljenih tema sa postavljenom temom skupa.

U radu ovog skupa učestvovaće profesori pravnih i fakulteta političkih nauka sa dokazanim rezultatima u istraživanju tema pravne tekovine Evropske unije, nosioci pregovaračkih procesa ispred domaćih institucija, kao i akademsko osoblje Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Svi radovi koji budu predstavljeni na naučnom skupu biće objavljeni u posebnom izdanju Zbornika Pravnog fakulteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.