Okrugli sto sa dvije panel diskusije: Ljudska prava i zaštita podataka i Perspektive rodnog balansa u politici i liderstvu




















U organizaciji Centra za ljudska prava Pravnog fakulteta, povodom 70 godina od proglašenja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra 1950. godine,  dana 10. decembra 2020. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore,  održan je  Okrugli sto sa dvije panel diskuije:. Na panel diskusiji pod nazivom: Ljudska prava i zaštita podataka, panelisti su bili prof.dr Dražen Cerović, Pravni fakultet, dr Dragan Prlja  naučni saradnik u Institutu za uporedno pravo, Beograd, Biljana Božić, Rukovodilac odsjeka za slobodan pristup informacijama u Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobdan pristup informacijama i  mr Andrej Diligenski, doktorand Pravnih nauka iz domena zaštite podataka.
Cilj organizacije  panela je bio da ukaže na najvažnije  pravne i praktične aspekte zaštite ljudskih prava, na planu zaštite podataka. Panel su  pratili studenti  Pravnog fakulteta, prisustni u Sali, kao i  preko javno dostupnog linka zum (zoom) aplikacije.

Na drugom panelu: Perspektive rodnog balansa u politici i liderstvu, panelisti su bili dr Ljiljana Jovanović, Centar za ljudska prava i Milena Bešić, direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava – CEDEM, dok su se video prezentacijama o rodnoj ravnopravnosti  studentima obratile: H.E. Judy Rising Reinke, Ambasador Sjedinjenih američkih država, prof.dr Marijana Pajavančić, profesorica Pravnog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Gordana Gasmi iz Instituta za uporedno pravo iz Beograda, kao i poslanice Skupštine Crne Gore: prof. Božena Jelušić i prof. Aleksandra Vuković. Na panelu je emitovan video o interesantnim  slučajevima  iz prakse pokojne Sudije  Vrhovnog suda SAD - a,  Routh Bader  Ginsburg.
Cilj organizacije panela je da se ukaže na potrebu djelovanja, povezivanja i saradnje svih društvenih aktera, u cilju uspostavljanja rodnog balansa u političkom i društvenom životu, kao osnove za ostvarivanje demokratskih vrijednosti našeg društva.

U organizaciji studenata - ELSA, gospođa Evgenia Giakoumopoulou, Šefica  programske kancelarije Savjeta Evrope, održala je  na Pravnom fakultetu predavanje pod nazivom: Poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori tokom pandemije COVID -19.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.