Državna nagrada Oktoih uručena doc. dr Martinu Ćalasanu
Državna nagrada Oktoih uručena doc. dr Martinu Ćalasanu

Ministar prosvjete mr Miomir Vojinović uručio je na svečanosti u Vili Gorica Državnu nagradu „Oktoih“ dr Martinu Ćalasanu, docentu na Elektrotehničkom fakultetu Univeziteta Crne Gore, Svetlani Varagić, profesorici hemije u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici i Milici Vojinović, profesorici ekonomske grupe predmeta u Srednoj ekonomskoj školi „Mirko Vešović“ u Podgorici.

On je tom prilikom kazao da su „Oktoih“ i Crna Gora neraskidivo viševjekovno jedinstvo, i dodao da u ovim složenim društvenim prilikama naročiti izazov predstavlja poziv prosvjetnog radnika, te da istorija pokazuje da se ovako složeni zadaci mogu povjeriti samo najboljima.

„Obrazovanje je bilo i ostalo, i temelj, i stub svake države. Koristim i ovu priliku da istaknem činjenicu da me posebno raduje podatak da u ovom trenutku preko 60 odsto građana vjeruje obrazovnom sistemu Crne Gore. To govori u prilog tome da je ova Vlada procesu reformi u školstvu prišla na poseban način. Vrijedi danas naglasiti da smo uradili sveobuhvatnu analizu našeg obrazovanja poslije koje će stručni timovi na svim nivoima odgovoriti složenim zahtjevima koji stoje pred nama“, istakao je ministar Vojinović.

On je dodao i da je održana riječ kada je u pitanju poboljšanje materijalnog statusa kako univerzitetskih profesora tako i nastavnog kadra u osnovnim i srednjim školama i najavio da će biti potpisani kolektivni ugovori za saradnike u nastavi i neakademsko osoblje.

„Realizacija infrastrukturnih projekata je dio prioriteta na koje ćemo staviti poseban akcenat. Vjerujem da je Crna Gora u potpunosti spremna da nastavi ulaganja u obrazovni proces čime šaljemo jasnu poruku da nam je, i želja i  cilj, ali i mjesto u modernom društvu demokratskih evropskih vrijednosti“, rekao je Vojinović.

On je kazao da je siguran da je žiri za dodjelu ove nagrade uzeo u obzir sve činjenice koje je trebalo sagledati prije donošenja konačne odluke.

„Dragi dobitnici, znanje, stručnost, profesionalni kvaliteti, obrazovna dostignuća, inovativni poduhvati, neka vam i dalje budu ideje vodilje na polju obrazovanja. Neka vaš primjer slijede generacije mladih ljudi na koji način treba čuvati ugled našeg obrazovanja. Dostojni ste reprezenti najuzvišenijih vrijednosti koji su vas preporučili za ovo prestižno priznanje. Vjerujem da ova velika nagarda predstavlja dodatni inpuls i podsterk da nastavite svoj stručni i profesionalni put, ulažući znanje za dobrobit svoje države“, naglasio je ministar Vojinović. 

Predsjednik žirija prof. dr Milivoje Radović kazao je da je na konkursu za ovo prestižno priznanje za 2022. godinu bilo prijavljeno 12 kandidata, od čega 10 pojedinaca, jedna visokoškolska ustanova i jedna osnovna škola.

 

NA LISTI NAJBOLJIH NAUČNIKA

Obrazlažući dodjelu nagrade dr Martinu Ćalasanu, docentu na Univerzitetu Crne Gore za oblast Električne mašine i pogoni na ETF-u, Radović je kazao  da se  Ćalasan nalazi Stanfordovoj listi najboljih naučnika svijeta sa još pet istraživača iz Crne Gore. Objavio je oko 50 radova u časopisima SC i SCI liste, a preko 30 radova u domaćim i regionalnim časopisima. Član je programskog odbora 11 domaćih i međunarodnih konferencija. Recenzent je preko 150 radova. Ima međunarodnu saradnju sa naučnicima 15 univerziteta i instituta iz regiona i svijeta. Mentor je studentima pri izradi specijalističkih i master  radova, kao i doktorskih disertacija. Bio je član komisija za ocjenu doktorskih disertacija na univerzitetima u Italiji i Španiji. Učestvovao je u realizaciji 13 međunarodnih projekata. Dobitnik je Danubius nagrade za najboljeg naučnog radnika iz Crne Gore za 2021. godinu, koju dodjeljuju austrijsko Ministarstvo za obrazovanje i istraživanje  i Institut za Dunavsku regiju. Ministarstvo nauke dodijelilo mu je 2017. godine nagradu za najuspješnijeg pronalazača, a 2022. godine nagradu za najuspješnijeg naučnika. Trostruki je dobitnik (2019, 2020. i 2022. godine) nagrade UCG za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnog, istraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na ETF-u. Autor je knjige Mašine jednosmjerne struje koju koriste student ETF-a i Mašinskog fakulteta.

„Žiri s ponosom konstatuje da su nagradu „Oktoih“ za 2022. godinu dobili najbolji kandidati od predloženih, jer su vrednovanjem svih kriterijumima ostvarili najviše bodova.

Osim profesora Radovića, članovi žirija bili su prof. dr Božidar PopovićMilica ŽižićMijajlo Đurić i Marko Spaić.

 

PUTOKAZ I CILJ RADA

U ime nagrađenih zahvalio se dr Martin Ćalasan.

On je naglasio da je Državna nagrada „Oktoih“ najveće je crnogorsko priznanje u oblasti obrazovanja koje snagom svoje simbolike širi ljubav prema učenju, obrazovanju, vaspitanju, nauci, jednostavno širi ljubav prema knjizi i prema životu. Prema njegovim riječima, osim ugledne privilegije, ova nagrada nosi sa sobom i veliku odgovornost i obavezu.

„Biti dobitnik nagrade ’Oktoih’ tjera snagom duha na veći rad, stvaranje djela u obrazovanju, nauci i vaspitanju, dostojnih njenog imena.

„Svim prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori ’Oktoih’ definiše putokaz i cilj rada. Naša je misija da doprinosimo kvalitetu i uspješnosti cjelokupnog obrazovnog sistema, a samim tim i cijelog društva.

Ljepota rada u obrazovnom sistemu je u tome što imamo privilegiju da kreiramo i oblikujemo vremenske okvire i ambijent gdje djeca, učenici i student provode najveći, najljepši, ali i najvažniji period svog života“, istakao je Ćalasan.

 

Izvor informacije: ZUNS

Foto izvor: Ministarstvo prosvjeteNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.