Profesorica Milena Đukanović dobitnica dvije BIG SEE Award nagrade
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Profesorica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Milena Đukanović dobitnica je dvije BIG SEE Award nagrade, za modni dizajn i dizajn proizvoda za 2023. godinu. Ove vrijedne nagrade dodijelio joj je BIG  - Centar za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Evrope sa sjedištem u Ljubljani. Riječ je o kolekcijama Queen’s Eccentric Mind  iz modnog dizajna i Let’s all play! iz oblasti dizajna proizvoda.

Obije kolekcije su bile dio njene prve izložbe „3D  štampani snovi“ koju je svečano otvorio Nj. E. Princ Nikola Petrović Njegoš 10. marta 2023. godine u Kuslevovoj kući uz podršku Muzeja i galerija Podgorice.

Prva kolekcija  Queen’s Eccentric Mind  je podržana od strane Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja kroz inovacioni projekat 2022/23. Ova kolekcija je predstavljena i na Munich Jewellery Week -u u martu 2023. godine. Posvećena je kraljici Mileni i napravljena je od smole SLA štampačem.

Druga kolekcija  Let’s all play! je rezultat saradnje sa Zavodom za školstvo Crne Gore kroz projekat „Razvoj inkluzivne politike, kulture i prakse u sistemu obrazovanja“ gdje su „3D modelovane i „3D štampane igračke za djecu sa smetnjama u razvoju od reciklirajućih materijala sa osvrtom na crnogorsku kulturnu baštinu. Deset „3D odštampanih setova poklonjeno je osnovnim školama u raznim djelovima Crne Gore.

Naučni rad o ovom projektu publikovan je i kao poglavlje u Springer monografiji: „ Jovanović, M., Ðukanovic, M., Marić, A., Medin, A. (2023). 3D Printed Toys for Children with Disabilities – Study Case in Montenegro. In: Karabegovic, I., Kovačević, A., Mandzuka, S. (eds) New Technologies, Development and Application VI. NT 2023. Lecture Notes in Networks and Systems, vol 687. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-31066-9_29.

Na svečanoj dodjeli nagrada BIG SEE Award u Ljubljani, 5. i 6. oktobra prisustvovala je i Anita Marić, savjetnica za inkluzivno obrazovanje u Odsjeku za istraživanje i razvoj Zavoda za školstvo Crne Gore.

BIG SEE Awards pokrenute su kao regionalne nagrade za sistematsko istraživanje i promociju kreativnog i poslovnog potencijala Jugoistočne Evrope. S ambicijom povezivanja kreativnosti van regionalnih granica, prerasli su regionalne okvire i postali internacionalni. Danas BIG SEE Awards doprinose promociji jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća u arhitekturi, enterijeru, drvetu, turizmu, proizvodnom i modnom dizajnu širom svijeta.

BIG je u praksi "krov" za razne ubjedljive i kreativne poduhvate. Okuplja 340 miliona ljudi iz 21 zemlje u onom za šta osjećaju i tvrde da su dio najkreativnijeg regiona u svijetu koji čine: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Kosovo, Malta, Severna Makedonija, Republika Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Turska.

Njegova svrha je da približi snažne kreativne prakse publici svuda u širem regionu. Kao izdavač (časopis HIŠE), organizator događaja (Mjesec dizajna u Ljubljani, BIG SEE Architecture, BIG SEE Awards ) i sada, upravljajući novom BIG SEE kreativnom platformom, BIG okuplja pojedince, institucije i kompanije kako bi istražili i proslavili sve što ovaj dinamični region ima da ponudi.

Više o samim kolekcijama možete pročitati ovdje:

https://bigsee.eu/queens-eccentric-mind/ 

https://bigsee.eu/lets-all-play/ 

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.