UCG: Otvorena Crnogorska zimska inženjerska škola




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Uz izložbu 3D štampanih radova studenata Elektrotehničkog fakulteta, u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, danas je otvorena „Montenegrin Engineering Winter School 2020.“ – prva crnogorska zimska inženjerska škola.

Cilj zimske škole je da studente i zainteresovane profesionalce upozna sa aktuelnim inženjerskim vještinama, kao što su 3D štampa, virtuelna stvarnost i web programiranje. Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom UCG, Ministarstva nauke, Elektrotehničkog fakulteta i kompanije M:tel.

Rukovoditeljka projekta doc. dr Milena Đukanović, kazala je da joj je drago što je današnje otvaranje škole istovremeno i otvaranje izložbe 3D štampanih radova studenata druge godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

"Ideja zimske inženjerske škole javila se kao logičan slijed Montenergrin Summer Startup School, koju je takođe pohađalo oko 30 studenata", podsjetila je Đukanović. Tokom Ljetnje škole, jedan od timova je razvio startap ideju, za koju je mjesec dana nakon Škole dobio treće mjesto na Hakatonu, koji je organizovalo Ministarstvo javne uprave i Evropska komisija.

-Nadam se da će se slično destiti i tokom  Zimske inženjerske škole. Samim programom Škole, pokrivene su aktuelne inženjerske teme iz 3D štampe, virtuelne stvarnosti, i web programiranje. Tokom Škole studenti će se boriti za vrijedne nagrade, ali što je najvažnije, upoznaće kolege i predavače, i razviti nove ideje za budući rad" – rekla je Đukanović.

Državni sekretar u Ministarstvu nauke, Saša Ivanović izrazio je zadovoljstvo povodom otvaranja ove zimske škole i istakao da Ministarstvo nauke i Vlada Crne Gore intenzivno rade na kreiranju povoljnog ambijenta koji stimuliše razvoj inovacija i utiče na povećanje konkurentnosti naše privrede.

Vladimir Lučić, izvršni direktor kompanije M:tel, koja je jedan od partnera projekta, pozvao je mlade da posjete M:tel digitalnu fabriku, koja je zamišljena kao prostor okupljanja mladih ljudi sa idejama, u cilju omogućavanja zajedničkog druženja i kreiranja novih stvari. Pozvao ih je i da učestvuju u m:tel Startap akademiji, koja počinje 15. februara.

U okrviru otvaranja Zimske škole, posjetioci su bili u prilici da pogledaju izložene 3D štampane radove studenata druge godine Elektrotehničkog falukteta. Partneri tog projekta su Ministarstvo prosvjete Kine, Ambasada Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Institut Konfucije pri Univerzitetu Crne Gore, kao i Biblioteka za slijepe Crne Gore, uz čiju pomoć su pripremljene audio priče na kineskom i crnogorskom jeziku, koji dočaravaju Kinu, i prate 3D štampane radove.

ImageKao direktorica Instituta Konfucije, koji doprinosi promociji i očuvanju kineske tradicije i kulture u Crnoj Gori, Đukanović se osvrnula i na saradnju Instituta sa Ambasadom Kine u našoj zemlji.

Ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Jin Liu, istakao je da mu je drago što ima priliku da prisustvuje današnjem događaju, a posebno je zadovoljstvo što je današnja 3D izložba puna kineskih motiva i karaktera.

– Uprkos brojnim obavezama, obimnom poslu i gužvi sa kojima sam suočen kao Ambasador Kine, zemlje koja se bori protiv korona virusa, za prisustvo ovakvom događaju, nijesu postojale prepreke koje bi uticale na našu saradnju. Naročito bih pohvalio djecu koja su otpjevala pjesmu o kineskoj Novoj godini, na kineskom jeziku – rekao je ambasador.

– Nakon što se Kina izbori sa koronavirusom, svi crnogorski studenti biće dobrodošli da nas posjete. Ovu 3D izložbu prikazaćemo i u školi u Kini, u provinciji Hunan – dodao je ambasador.

Prije početka prvih predavanja i radionica, uručene su nagrade studentima za start.me konferenciju, a koje je pripremilo Ministarstvo nauke, kao i vaučeri za kurs kineskog jezika, koje je obezbijedio Institut Konfucije. M:tel je Imagepripremio poklone za studente koji su radili na 3D štampanim radovima, a uručeni su i pokloni od Ministarstva nauke. Glavne nagrade koje dodjeljuje M:tel, M:tel digitalna fabrika i Codingo tim, dodijeliće se na kraju nedjelje najuspješnijim polaznicima Zimske škole.

Za učešće u ovoj zimskoj školi prijavilo se više od 100 studenata, kako sa domaćih univerziteta, tako i sa inostranih – iz Francuske, Turske, Mađarske.

Partneri projekta su Mtel, Mtel digitalna fabrika, Codingo d.o.o, Privredna komora, Mašinski fakultet, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Pomorski fakultet, Arhitektonski fakultet.

Izvor: MNE magazin

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.