Elektrotehnički fakultet, 07.08.2020

Evropska Unija prepoznaje prave vrijednosti i kvalitet studenata Univerziteta Crne Gore 

Drugoplasirani tim Orhis prve Startup akademije Elektrotehničkog fakulteta je dobio podršku programa Evropske unije za inovacije.

EPoC WB projekat je osmišljen tako da nudi podršku perspektivnim, na tehnologiji zasnovanim, projektima sa zapadnog Balkana, koji se nalaze u fazi “Dokazivanja koncepta“ (Proof of Concept Stage). EU4Tech nudi pomoć stručnjaka i mentora koji će odabranim timovima pomoći da potvrde i zaštitite svoju tehnologiju, razviju održivi poslovni model i da svoj projekat približe tržištu.

Orhis je automatizovana pametna saksija koja pruža kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljke. Orhis će korisnicima pružiti znanje i pomoć koja im je neophodna oko uzgoja biljke, dok će monitoring biti obavljen preko prateće aplikacije.

Članovi tima Orhis su sa Elektrotehničkog fakulteta: Luka Manojlović - 2. godina, smjer ETR, Vladimir Đurišić - 2. godina, smjer ETR, Boris Jovanović - 3. godina, smjer Automatika, Miloš Jelovac - 3. godina, smjer Energetika, sa Prirodno-matematičkog fakulteta Ognjen Šubarić - 1. godina, smjer D i sa Biotehničkog fakulteta Aleksandra Savić, koja je diplomirala. Kako studenti nijesu imali pravo samostalne prijave na ovaj poziv, Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore im je pružio podršku kroz preuzimanje uloge nosioca Projekta. 

Orhis je osvojio drugu nagradu na prvoj Startup akademiji Elektrotehničkog fakulteta, koja je bila osmišljena tako da se kroz višemjesečno mentorstvo od strane, mahom bivših studenata Elektrotehničkog fakulteta, dokazanih profesionalaca u struci, studenti usmjere ka inovativnom razmišljanju, razradi i kvalitetnoj prezentaciji inovativnih ideja, te komercijalizaciji istih. Mentor tima Orhis je bio dr Đuro Stojanović.

“EU4TECH PoC je program u okviru Evropske unije koji podržava inovativne ideje, njihov rast i razvoj. Sam program počinje u septembru i trajaće do kraja godine. Tim eksperata će biti zadužen za rad sa ekipama. Ono što je zanimljivo je da mentori dolaze iz čitave Evrope, a samim tim biće nam omogućeno da se susretnemo sa jedinstvenim načinom razmišljanja i iskustvom. Konkurencija je bila izuzetno jaka zbog toga što se ovaj program održava na nivou Zapadnog Balkana. O veličini izazova govori to da je podržano samo 29 timova, svega 2 iz Crne Gore.”, navode članovi tima Orhis.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Saša Mujović ističe da je ovo sjajan rezultat, da smo ponosni na studente i da je ovo potvrda da je Startup akademija bio, bez pretjerivanja, evropski vrijedan događaj organizovan na Elektrotehničkom fakultetu. Dodatno raduje saradnja i udruživanje snaga studenata sa različitih smjerova i različitih fakulteta.

Više detalja o samom pozivu, konkurenciji i timovima koji su dobili podršku se može naći na:

https://eu4tech.eu/ 

https://eu4tech.eu/eu4tech-poc-cohort-1-2020/  

https://eu4tech.eu/call-for-project-proposals/ 

 

Tim Orhis je učesnik i Boostmeup programa.

 

Medijske objave:

https://mina.news/mina-business/orhis-dobio-podrsku-eu-programa-za-inovacije/

https://www.portalanalitika.me/clanak/eu-prepoznaje-prave-vrijednosti-i-kvalitet-studenata-univerziteta-crne-gore

https://fosmedia.me/index.php/infos/drustvo/eu-prepoznaje-prave-vrijednosti-i-kvalitet-studenata-univerziteta-crne-gore

 

 

Dokumenti

Broj posjeta : 594