Peto takmičenje iz sociologije za učenike crnogorskih srednjih škola




Peto takmičenje iz sociologije za učenike crnogorskih srednjih škola

U organizaciji Društva sociologa Crne Gore, Filozofskog fakulteta, Instituta za sociologiju i psihologiju i studijskog programa za sociologiju održano je Peto takmičenje iz sociologije za učenike/ce srednjih škola u Crnoj Gori na temu “Mladi i ljubav”, gdje je publika i šira javnost imala prilike da uvidi značaj sociologije u bavljenju značajnim i aktuelnim društvenim fenomenima kao što je ljubav.

U veoma jakoj konkurenciji, prvo mjesto ­­­­­­­­osvojio je Đorđije Petrović iz JU Gimnazija “Slobodan Škerović” iz Podgorice, dok je drugo mjesto pripalo Milu Peroviću iz iste škole. Treće mjesto je zauzeo je Jovo Radović iz Prve stručne škole iz Nikšića.  

Takmičari su na usmenom ispitu pokazali izuzetnu elokventnost, kao i visok stepen poznavanja sociološke problematike i kritičkog pristupa zadatoj temi. Bavili su se kako teorijskim promišljanjem teme ljubavi, tako i odnosom mladih prema značenjima pojma ljubavi kao socijalno-psihološke pojave i društvenog odnosa, te uticaja na društvo, druge društvene pojave i procese; različitim vrstama i društvenim shvatanjima ljubavi i srodnim pojmovima (porodična ljubav, bračna ljubav, seksualna ljubav, prijateljska ljubav, religiozna ljubav, poliamorija) ulozi, mjestu i položaju ljubavi u različitim društvenim fenomenima (mediji i ljubav, škola i ljubav, država i ljubav, religija i ljubav, nacija i ljubav, rod i ljubav, ljubav prema životinjama); (dis)funkcije koje ljubav ima u društvu (socijalizacija, obrazovanje i vaspitanje, humanost, solidarnost); zastupljenosti ljubavi kod mladih i značenja koja mladi pridaju ljubavi; budućnost ljubavi u ljudskom društvu i drugo.

Takmičenje je otvorio dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović, dok su prisutne pozdravili predstavnica Zavoda za školstvo g-đa Ana Ivanović, predstavnik Ministarstva nauke Crne Gore g-din Filip Ivanović i Biljana Radović ispred Društva sociologa Crne Gore.

Takmičenje se odvijalo u dvije faze: izrada pisanog rada na temu „Mladi i ljubav“ u trajanju od 20 dana. Nakon selekcije stručne komisije u drugi krug je ušlo 30 takmičara, dok je u finale prošlo njih 13. Ukupno prijavljenih takmičara je bilo 73, iz 12 gradova i 19 srednjih škola. Na sajtu DSCG i stranici takmičenja iz sociologije dscgnk.vixsite.com od 25. 04.2019. godine, će se moći preuzeti radovi ocijenjeni kao najbolji.

Paralelno sa Takmičenjem , u holu Filozofskog, se održao Mini sajam sociološke knjige gdje su predstavljena izdanja Instituta za sociologiju i psihologiju i Filozofskog fakulteta.

Filozofski fakultet Nikšić, Ministarstvo prosvjete, Zavod za školstvo, Ministarstvo nauke, Matica crnogorska i Direktorat za medije su pomogli da se obezbijede nagrade za ovo takmičenje na čemu je organizator posebno zahvalan.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.