Nova međuinstitucionalna saradnja Fakulteta likovnih umjetnosti




Nova međuinstitucionalna saradnja Fakulteta likovnih umjetnosti

Fakultet likovnih umjetnosti u okviru Eramsus + projekta kreditne mobilnosti sklopio je novi ugovor o saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti Jan Matejko iz Krakova. Novi međuinstitucionalni ugovor o saradnji odobren je na na konkursu 2020. godine, za period 2020-2022.

Akademija likovnih umjetnosti Jan Matejko je nastarija Poljska akademija likovnih umjetnosti osnovana 1818., a dobila je punu autonomiju 1873. Ova akademija sa tradicijom umjetničkog obrazovanja dugom 180 godina predstavlja jednu od najreferentnijih obrazovnih institucija u polju umjetničkog obrazovanja. Ovo je prvi put da FLU uspostavlja saradnju sa Akademijom iz Krakova.

Pored Akademije iz Krakova FLU je u prošloj godini dobio i novi međuinstitucionalni ugovor sa Akademijom iz Gdanjska sa kojom je ugovor ostvaren po drugi put, tako da će u narednoj godini naši studenti i predavači boraviti na dvije umjetničke akademije u Poljskoj.

Uprkos globalnoj pandemiji Korona virusa FLU nastavlja da širi mrežu partnerstava i razvija saradnje sa najreferentnijim umjetničkim obrazovnim institucijama u Evropi kako bi studentima i profesorima omogućili boravke na evropskim fakultetima na kojima se izučavaju srodne oblasti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.