In memoriam:  Mihailo - Mujo Jovićević, profesor i umjetnik velikog formata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dva dana pred Novu godinu napustio nas je, naš dragi i poštovani profesor, kolega i prijatelj, Mihailo-Mujo Jovićević. “2020. godina” intuitivno je naslovio svoju posljednju izložbu organizovanu u maju, ovaj umjetnik neiscrpne energije, stvaralački vitalan do samog kraja života.           

Naš profesor Mujo bio je, od onih tako rijetkih i dragocjenih ljudi, koji u svom karakteru nose i šire prirodnu blagost i ljudsku toplinu, zaokruženu jednom lucidnom vrstom suptilnog humora. Potpuno svoj i autentičan, kao što je i njegovo grandiozno umjetničko djelo, svojim profesionalnim i ljudskim integritetom bio je cijenjen među kolegama i omiljen profesor među studentima. Rezultati njegovog predanog dugogodišnjeg pedagoškog i stvaralačkog rada ugrađeni su u temelje naše institucije, kao i u trajne vrijednosti crnogorske kulture i prosvjete.  

Profesor Jovićević je bio đak čuvene Hercegnovske umjetničke škole, a Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu. Slikarstvo je specijalizirao u majstorskoj radionici Mila Milunovića, a konzervaciju kod Milorada Medića. Bio je profesor u cetinjskoj Gimnaziji, kustos i muzejski savjetnik u ustanovi „Muzeji Cetinje”, profesor na Kulturološkom fakultetu i redovni profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Bio je gostujući profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju i profesor na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran u Podgorici. Dobitnik je najvećeg državnog priznanja -  Trinaestojulske nagrade i imao je status istaknutog crnogorskog kulturnog stvaraoca. Njegovo umjetničko stvaralaštvo predstavljeno je na preko četrdeset samostalnih izložbi, više njih zvanično je proglašeno kulturnim događajem u Crnoj Gori. Njegova djela bila su uvrštena u najznačajnija predstavljanja crnogorske umjetnosti u inostranstvu. Učestvovao je u velikim  restauratorskim poduhvatima u Crnoj Gori, kakav je bio izmještanje manastira Piva i konzervacija rimskog mozaika u Risnu. Rukovodio je konzervatorsko-restauratorskim radovima na Reljefu Crne Gore u okviru Biljarde i na preko 1.500 slika iz fonda Narodnog muzeja na Cetinju.

Profesor Jovićević spada u red najznačajnijih i najplodnijih savremenih crnogorskih likovnih umjetnika. Inspirisan i dosljedan filozofsko-religijskim temama, asketskom predanošću gradio je svoj autentičan spiritualni, metafizički svijet simbola i palimpsesta u čijem središtu su Čovjek, Bog i Univerzum.  Njegov bogati umjetnički opus od preko deset hiljada djela, nastalih u šest decenija dugom stvaralačkom istraživačkom procesu, ovaploćen u različitim izražajnim formama i tehnološkim izvedbama, od skica, crteža, gvaša do slika, poliptiha, objekata i instalacija, monumentalne umjetničke snage, vjerujemo da tek čeka sveobuhvatno dešifrovanje, analizu i validno posteriorno pozicioniranje u kontekstu trajnih i univerzalnih umjetničkih vrijednosti.

Ovaj prigodan zapis završićemo riječima o Jovićevićevom djelu iz teksta don Branka Sbutege: “...Stojim pred ovim opusom povjerljiv, zamišljen i ne baš najsmireniji. Nijesu to slike ilustracije sakralnih prostora, one same suzdižu do razine autohtone sakralnosti prije svega zato jer su čeda evidentno jedne duše koja - da li intuitivno, da li refleksno, ne znam?- svojim okom vidi i svojom rukom oblikuje ono što nama najčešće nije dostupno. Šešir dolje Gospodo, evo umjetnika! “

 

FAKULTET LIKOVNIH UMJETNOSTI UNIVERZITETA CRNE GORE
Tekst pripremila prof. Nataša Đurović

 

Foto izvor

“Veliki krst”, ulje na platnu, 480x420cm - 1988.

Image

 

 

“Božansko oko”, ulje na platnu, 200x200cm - 1985.

Image

 

“Centar memorije”, ulje na platnu, 200x400cm - 1990.

Image

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.