Promocija knjige profesora dr Miodraga Šuvakovića u Galeriji 42 na Cetinju




Promocija knjige profesora dr Miodraga Šuvakovića u Galeriji 42 na Cetinju

Fakultet likovnih umjetnosti UCG poziva studente i sve zainteresovane na promociju knjige 3E: Estetika, Epistemologija, Etika spekulativnih i de re medijaprof. dr Miodraga Šuvakovića, koja će se održati 28. marta u 18h, u Galeriji 42.

O knjizi:

Knjigom 3E se identifikuju antagonizmi estetike, epistemologije i etike u polju eksperimentalnih i istraživačkih medijskih i umetničkih praksi. Mapiraju se sive zone u kojima javna sfera istovremeno nastaje i nestaje između ekranskih sablasti bića i nebića. Autor se bez predrasuda dijagramski kreće između Spinozine Etike i Nam Džun Pajkovih elektronskih instalacija, između digitalnih i ekoloških impakta, između nekropolitike virusa i biopolitike savremenih autokratskih režima, između prozirnosti i neprozirnosti jezičkih produkcija i razmena.

De Re mediji nas, nasuprot spekulativnim medijima, suočavaju sa antagonizmima stvarnog života u polju biologije, ekologije, klase, ekonomije, političkih borbi i, svakako, savremene umetnosti.

Knjiga je pisana tokom globalne pandemije korona virusa kao analitička, na mahove ispovedna, teoretizacija. Reč je o pisanju do poslednjeg daha.

O knjizi 3E: Estetika, Epistemologija, Etika spekulativnih i de re medija (Fakultet za medije i komunikacije, 2020) govoriće Miodrag Šuvaković, Lev Kreft i Milovan Novaković. Razgovor o knjizi, koji će se voditi u hibridnoj formi (uživo i onlajn), moderiraće Maja Šofranac, prodekanka za međunarodnu saradnju Fakulteta likovnih umjetnosti.

Miodrag Šuvaković je dekan i redovni profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Doktor nauka o likovnim umetnostima. Docent, vanredni i redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu (1996-2015). Predavač na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu (2002-2015). Predavač na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (od 2012). Predavač na Fakultetu za humanističke studije, Univerza na primorskem, Kopar (2002-2008). Predavač na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu (2005-2006). Predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, 2008. Gostujući profesor na Filozofskom Fakultetu u Ljubljani (1998). Gostujući profesor na Helsinškom univerzitetu (2012). Počasni član Društva za estetiku Slovenije; predsjednik društva za Estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije; i drugi potpredsjednik Međunarodnog društva za estetiku (IAA). Objavio je i uredio 50 naučnih monografija iz estetike i teorije umetnosti.

Lev Kreft, redovni profesor za estetiku na Univerzitetu u Ljubljani (u mirovini), gde još predaje istoriju estetike i filozofiju umetnosti. Objavio djela o avangardi, o momentima iz istorije estetike, o umjetnosti i politici, o savremenoj umjetnosti kao i iz estetike sporta. Su-osnivač i bivši predsjednik slovenačkog društva za estetiku i slovenačkog društva za filozofiju sporta. Kao član međunarodnog saveza za estetiku od dubrovačkog kongresa 1980. godine bio je posle ljubljanskog kongresa 1998. godine neko vrijeme član njegovog izvršnog odbora. Naizmjenično, pored univerzitetske ulazio je i u političku karijeru, ali tvrdi da više neće.

Milovan Novaković je slikar, teoretičar umjetnosti i prevodilac. Specijalističke studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti, Cetinje a master studije Transdisciplinarne humanistike i teorije umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije, gdje je trenutno doktorant na odsjeku Transdisciplinarne studije savremene umetnosti i medija. Nedavno je objavio knjigu Pneumatsko slikarstvo: disanje Anrija Matisa (Beograd: Orion Art, 2019). Pored teorijsko-naučnog rada i istraživanja iz oblasti umjetnosti i filozofije, takođe je preveo Studije iz klasične američke književnosti (Podgorica: Arto, 2019) britanskog književnika Dejvida Herberta Lorensa.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.