Sinergija suprotnosti - izložba nastala kao rezultat saradnje sa profesorima iz Gdanjska




Sinergija suprotnosti - izložba nastala kao rezultat saradnje sa profesorima iz Gdanjska

Izložba Sinergija suprotnosti otvorena je 4. aprila 2023, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju. 

Projekat predstavlja umjetnička istraživanja četiri nastavnika sa Fakulteta grafičkih umjetnosti i Fakulteta slikarstva Akademije likovnih umjetnosti iz Gdanjska i rezultat je dugogodišnje saradnje Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja i Akademije likovnih umjetnosti u Gdanjsku, u okviru Erasmus+ programa međunarodne kreditne mobilnosti. Na izložbi su predstavljeni radovi poljskih umjetnika: Aleksandre Jadčuk, Lukasa Butovskog, Mareka Vrzesinskog i Slavomira Vitkovskog.

Na izložbi se mogu vidjeti slikarski eksperimenti Aleksandre Jadčuk, u kojima motiv pejzaža poprima konvencionalnu formu znaka, pojačan ritmom i teksturom slike.

 Marek Vrzesinski predstavlja magične slike simbola izvučenih iz prostranstva ezoteričnih misterija, pozivajući nas na razmišljanje o njima.

Za Slavomira Vitkovskog je umjetnost poput putovanja kroz život u promjenljivom ritmu događaja. On predlaže da se zaustavimo i razmišljamo o ratu u Ukrajini koji traje već duže od godinu dana, dok nas okviru Łukasz Butovski u svojim ekspresivnim slikama zavodi ličnim pozivom na razmišljanja o smislu ljudskog života, suprostavljajući i međusobno prožimajući osjećanja egzistencijalne sreće i patnje.

Tokom boravka na Cetinju, gostujući predavači su takođe održali niz predavanja na Fakultetu likovnih umjetnostima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.