Saradnica FLU Cetinje – Maša Mušikić izlaže na XVIII Bijenalu arhitekture u Veneciji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na XVIII Bijenalu arhitekture u Veneciji, sa oko 150 radova Crnu Goru predstavlja 52 autora iz naše zemlje i svijeta. U petak 19. maja 2023. godine, u Palazzo Malipiero u Veneciji svečano je otvoren Paviljon Crne Gore. Tema Bijenala je “Laboratorija budućnosti”. Crna Gora se predstavila izložbom pod nazivom “Mirages”, koju čini pet cjelina: Budućnost prošlosti; Manifest, polemike, ideje, koncepti, vizije promjene; Tradicije budućnosti; Institucija konkursa/utopija ili neophodnost progresa; Tektonika, predjeli, nasljeđe, istorija, ljudi.

Saradnica na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, mr Maša Mušikić, predstavila se radom pod nazivom 42°46’27.1”N 18°56’56.3”E, koji je sa još dva rada drugih autora izabran na javnom kukursu u okviru cjeline “Institucija konkursa/utopija ili neophodnost progresa”.

Ovaj rad dio je njenog magistarskog rada “Grafički prikaz prostorne i socijalne komunikacije na primjeru Trga Slobode u Nikšiću” koji je na predmetu Grafičke komunikacije odbranila decembra 2023. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, pod komentorstvom prof. mr Ane Matić i prof. dr Marcela Benčika.

Dajemo kratak tekstualni izvod iz njenog rada: “U svakom trenutku postoji više od onoga što okom možemo da vidimo, više od onoga što čujemo, okruženje i pogled koji čeka da bude otkriven. Ništa se ne doživljava samo po sebi, nego uvijek u odnosu na svoje okruženje, slijed događaja koji su prethodili, na osnovu prošlog iskustva. Trg Slobode u Nikšiću, ima simboličke, kulturne ali i sentimentalne vrijednosti, kao tačka razvoja jednog urbanog grada. Aktuelni sadržaji lokacije ne dostižu naslijeđene vrijednosti. Transformacija kroz vrijeme uslovila je metamorfozu značaja mikrolokacije, a savremeni tokovi potrebu za novim formama i dodatnim vrijedostima. Nove slike prostora ostvaruju se kroz specifični vizuelni jezik, koji ulazi u domen apstraktne, simboličke i emocionalne percepcije prostora, što je uslovilo mnogo viši nivo mentalnog mapiranja prostorne i socijalne komunikacije kod prosječnog čitaoca. Grafički sadržaj ovog rada (vizuelne informacije) nije predstavljen kao apsolutna i jednistvena slika, već kao podsticaj za dalju interakciju. Djelovi slike se tumače kroz određena predznanja, kodove, a komunikacijski proces se odvija na više nivoa. Razvijeni grafički i komunikacijski sistemi kreiraju nove semantičke vrijednosti, oslobođeni tekstualnog i slikovnog narativa. Dizajnirani jezik sadrži svedene i proste oblike i svodi informacije na semiotičku predstavu-iskustvo i na taj način nova slika produbljuje relaciju sa čitaocem, s’ toga ovaj rad kreira nove, dodatne vrijednosti postojeće mikrolokacije sa ciljem oživljavanja prostora.”


Tema predstavljanja Crne Gore postavljena je na bogatstvu resursa prirode, nasleđa i ljudi – čiji je talenat stvarao artefakte prošlosti trajne vrijednosti u kontekstu – pozadina izložbe, i predloga amalgama Novih vrijednosti – aktivnog izlagačkog principa: Budućnost karmički nastaje iz prošlosti. Namjera je stvaranje interaktivne atmosfere i doživljaja koji arhitekturu i koncepte vraćaju u kontekst vrijednosti Nasleđa, i koja bi kao takva u bliskoj budućnosti mogla da otvori najvrijednije teme u (pre)oblikovanju pejzaža Budućnosti na području Crne Gore, a kao posebno, da otvori I uspostavi kreativni i slobodni stvaralački dijalog najdarovitijih i najodgovornijih – u stvaranju Novih harmonizovanih paradigmi

Crnu Goru predstavljaju pojedinačno i/ili u timovima: Luka Skansi, Mileta Bojović, Marko Radonjić, Zlatko Nikolić, Anoe Melliou, Anđelka Bnin-Bninski, Srđan Marlović, Petra Čoko, Rok Žnidaršić, Nikola Novaković, Marija Novaković, Mustafa Musić, Mladen Maslovar, Darko Karadžić, Srđan Tadić, Jelena Vlaović, Aleksandra Saša Vukićević, Anja Tadić, Bojan Vlahović, Aleksandar Marsenić, Darko Radović, Davisi Boontharm, Bratislav Gaković, Radovan Radoman, Eldin Kabaklija, Jovana Marojević, Milica Jaramaz, Goran Ivo Marinović, Đorđe Stojanović, Milan Katić, Milica Vujović, Đurđa Garčević, Ana Tošić, Sara Jeveričić, Milena Delević Grbić, Andrej Jovanović, Aleksandar Čarnojević, Aleksandar Suhanov, Marijana Simić, Jelena Ivančević, Ema Alihodžić Jašarović, Nemanja Milićević, Goran Andrejin, Sonja Dubak, Maša Mušikić, Stanislava Predojević, Ksenija Radovanović, Duško Miljanić, Branislav Strugar, Vlado Lutovac, Branislav Milatović i Andrija Mugoša.

Pokrovitelj učešća Crne Gore na XVIII Bijenalu arhitekture je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma,a organizator Direktorat glavnog državnog arhitekte – Direkcija za razvoj i promociju arhitekture.

Izložba će biti otvorena do 26. novembra 2023. godine.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.