Studenti u posjeti JU Muzeji i galerije Podgorice i Zavičajnom muzeju Danilovgrada




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Specifičnost studija konzervacije i restauracije zahtijeva maksimalnu posvećenost metodama očigledne nastave i obavezne prakse, te Fakultet likovnih umjetnosti u tom smislu njeguje saradnju sa brojnim crnogorskim institucijama kulture. 

Ovih dana studenti treće godine Studijskog programa Konzervacija i restauracija imali su priliku da nastavu iz stručnih konzervatorskih predmeta obave u dvije značajne lokalne institucije kulture, koje baštine i čuvaju vrijedan fond predmeta kulturne baštine.

U sklopu predmeta Konzervacija i restauracija zidnog slikarstva i mozaika, studenti su uz pratnju konzervatora-savjetnika, vanr. prof. mr Milice Kotur i saradnice u nastavi mr Lidije Martinović obišli Zavičajni muzej Danilovgrada. Uz kustosa-arheologa Stanka Jovanovića i istoričara Veselina Savića upoznali su se sa stalnom postavkom Muzeja, a posebnu pažnju su privukle freske iz 13.-14. vijeka koje su pronađene u crkvi Sv. Vračeva na Slatini. Pored predavanja o zidnom slikarstvu, studenti su imali priliku da urade početna istraživanja na fragmentima fresaka uz nadzor prof. mr Kotur i steknu znanja o detaljnom pristupu ispitivanjima i konzervaciji zidnog slikarstva.

Takođe, studenti ovog studijskog programa  posjetili su JU Muzeji i galerije Podgorice, gdje su uz pratnju konzervatora-savjetnika, predavača mr Magdalene Radunović, u sklopu predmeta Preventivna konzervacija, imali priliku da se direktno upoznaju sa prednostima preventivne konzervacije u uslovima adekvatnog čuvanja muzejskih predmeta, ali i mogućim brojnim poteškoćama koje prate sprovođenje mjera preventivne zaštite. Studentima je  ukazano na  različite aspekte multidisciplinarnog procesa preventivne zaštite u kome učestvuju sva stručna lica u muzejima, pri čemu se kontinuirano moraju stvarati uslovi za što bolje čuvanje muzejskih predmeta  i sprovodeći stalan nadzor istih u depoima i izložbenim prostorima. Tokom stručnog vođenja istoričara Dragana Radovića studenti su se upoznali sa stalnom postavkom Muzeja koja čini bogati arheološki, kulturno-istorijski i etnografski fond vezan za razvoj grada Podgorice.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.