Doc. dr um. Maja Šofranac dobitnica godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore




Doc. dr um. Maja Šofranac dobitnica godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore

Na predlog Vijeća Fakulteta likovnih umjetnosti, doc. dr um. Maja Šofranac, nedavno je odlikovana prestižnom godišnjom Nagradom Univerziteta Crne Gore za svoj izuzetan doprinos razvoju umjetničkoistraživačkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta Crne Gore.

Šofranac je prepoznata zbog svoje ključne uloge u promovisanju međunarodne saradnje i pozicioniranju FLU na globalnoj sceni, na kojem obavlja i funkciju prodekanice za međunarodnu saradnju. Kroz dugogodišnji angažman, postigla je izvanredne rezultate u uspostavljanju i razvoju partnerstava sa evropskim institucijama visokog obrazovanja iz oblasti umjetnosti, čime je FLU postao jedan od vodećih fakulteta ne samo u okviru UCG, već i na širem evropskom obrazovnom prostoru.

Jedan od ključnih elemenata njenog doprinosa jeste organizacija mobilnosti nastavnog osoblja i studenata, kao i razvoj brojnih projektnih aktivnosti, međunarodnih umjetničkih izložbi i festivala. Samo tokom studijske 2022/2023 godine, 28 studenata FLU boravilo je u mobilnosti na evropskim partnerskim institucijama, dok je 12 gostujućih studenata iz inostranstva boravilo u mobilnosti na FLU. Takođe, ostvareno je ukupno 17 odlaznih mobilnosti nastavnog i administrativnog osoblja FLU, dok je 23 nastavnika i kolega iz administracije sa partnerskih institucija boravilo u mobilnosti na FLU.

Posebno se ističu inicijative poput organizacije IPAF 1. Internacionalnog Festivala Performansa "RE-ACTION", koji je prvi put organizovan u Crnoj Gori u saradnji sa Albertina akademijom lijepih umjetnosti iz Torina. Ovaj festival je imao za cilj promovisanje performansa i savremene umjetnosti, kao i podsticanje dijaloga između umjetničkih scena Crne Gore i Italije.

Pored toga, Šofranac je bila ključna figura u organizaciji međunarodnih izložbi poput "Sinergija suprotnosti", rezultata umjetničkih istraživanja nastavnika i dugogodišnje saradnje sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Gdanjska. Njen rad je takođe obuhvatio saradnju sa Fakultetom likovnih umjetnosti iz Lisabona i Fakultetom likovnih umjetnosti iz Malage kroz umjetničko-istraživačke projekte "Reimagining Mediterranean" i "Axis Mediterranean".

Njeno angažovanje nije završeno samo na umjetničkim projektima, već je takođe imala ključnu ulogu u uspostavljanju novih partnerstava u okviru Erasmus+ programa. Tokom prošle godine, potpisana su četiri nova ugovora, uključujući Nacionalnu akademiju umjetnosti iz Osla, Mađarski univerzitet umjetnosti iz Budimpešte, te partnerstva sa Sveučilištem u Dubrovniku i Ljubljani.

Njen doprinos nije samo obogatio radnu zajednicu na FLU, već je takođe doprinio internacionalizaciji fakulteta, postavljajući ga kao istinski internacionalni centar umjetničkog stvaralaštva i kulturne razmjene. Kroz svoj rad, Šofranac je značajno doprinijela afirmaciji i podizanju ugleda Univerziteta Crne Gore na međunarodnom nivou, promovišući vidljivost umjetničkog stvaralaštva profesora i studenata FLU.

Njen neumorni entuzijazam i posvećenost su postavili temelje za dalji razvoj i internacionalizaciju FLU, čineći je ne samo lokalno priznatom institucijom, već i globalno cijenjenim centrom umjetničkog obrazovanja i kulturne razmjene.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.