Otvorena izložba Digital pigment




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Međunarodna izložba "Digital pigment" svečano je otvorena u Galeriji 42 i na platou Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju. 
 
U ime Fakulteta likovnih umjetnosti prisutnima se obratila prodekanica za međunarodnu saradnju, Maja Šofranac izražavajući dobrodošlicu gostujućim profesorima sa Instituta za umjetnost i teoriju iz Egera i zahvalnost na inicijativi za organizovanje ovog značajnog projekta.  U ime Katoličkog univerziteta Eszterházy Károly i Instituta za umjetnost i teoriju prisutnima se obratio profesor Daniel Horvat koji je kazao više o samoj izložbi. 
 
Realizaciju ovog umjetničkog poduhvata omogućio je Institut za likovnu umjetnost i teoriju Katoličkog univerziteta Eszterházy Károly iz Egera, uz neophodnu podršku i partnerstvo u okviru programa Erasmus+, što je projektu dodalo raznovrsnost i internacionalni pečat.
 
Na izložbi su  predstavljeni radovi kako studenata i profesora sa Fakulteta likovnih umjetnosti UCG, tako i radovi njihovih kolega iz Umjetničke akademije u Splitu te sa Univerziteta u Žešovu, nudeći publici priliku da se upozna sa širokim spektrom digitalno inspirisanih umjetničkih djela.

Široka upotreba digitalnih alata i platformi u savremenoj umjetničkoj praksi stvorila je gotovo beskrajne mogućnosti za oblikovanje umjetničkih ideja. Međutim, digitalni alat nije postao samo četkica u rukama umjetnika, već je rezultirao i promjenom umjetničkog razmišljanja i estetike. Ove nove perspektive sada imaju uticaj na tradicionalne slikarske metode, koncepte i estetiku. Prethodno zamišljena oštra barijera između analognog i digitalnog pristupa sve više nestaje, postaje propusna i moramo se zapitati da li već cijeli svijet vidimo kroz digitalna sočiva, stoji u obrazloženju kataloga koji možete naći na linku.

Izložba će biti otvorena do 30. aprila 2024. godine, a u Galeriji 42 se može pogledati svakog radnog dana od 10 do 12h i od 13 do 15h. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.