FLUID dizajn forum 12/2024 Održivi optimizam od 19. do 24. aprila




FLUID dizajn forum 12/2024 Održivi optimizam od 19. do 24. aprila

Dvanaesti po redu FLUID dizajn forum, održaće se od 19. do 24. aprila na Cetinju. Na Forumu će se okupiti renomirani dizajneri, arhitekte i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona koji učestvuju u programu sastavljenom od predavanja, radionica i izložbi. Kao i na svim prethodnim izdanjima, FLUID  dizajn forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih dizajnerskih praksi sa javnim interesom zajednice.  Ovogodišnje izdanje FLUID dizajn foruma pod temom “Održivi optimizam” istražuje na koji način optimizam u dizajnu može pomoći u pronalaženju odgovora na kompleksne izazove savremenog društva, kako može doprinijeti riješenjima ali i nanijeti štetu naporima u suočavanju sa društvenim problemima.

Otvaranje Foruma zakazano je za petak, 19. april 2024, u podne, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, kada će biti otvorena izložba prošlogodišnjih dobitnika FLUID Awards 2023 - Ivana Velimirovića, Amine Alić i Ane Ivanović, kao i izložba plakata “Održivi optimizam”. Na otvaranju će biti dodijeljene ovogodišnje regionalne nagrade za mlade dizajnere FLUID. U nastavku programa, Karl Štoker, predavač i istraživač u oblasti kulture i dizajna iz Austrije, održaće predavanje: „UNESCO KREATIVNI GRADOVI - DIZAJN: Šta Cetinje može naučiti od Detroita, Vuhana, Buenos Ajresa, Istanbula, Valencije ili Graca.“, a u 14 časova, u Centru za kulturu Prijestonice Cetinje biće otvorena izložba „Nacionalni svemirski program“ kolektiva Ilustress, koji čine Denis Ćupić, Ivana Vujošević, Jovana Mugoša, Radovan Vukasović, Sara Kovačević, i Srđa Dragović.

Popodnevnu sesiju prvog dana otvoriće uvodna predavanja prof. Lazara Pejovića sa Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje i  Ivana Đorđevića, antropologa, višeg naučnog saradnika Etnografskog instituta SANU iz Beograda.

Prvi dan FLUID -a završiće vođenjem kroz izložbu „Jadran: Pet crtica za sjutra”, autora Olega Šurana i Ivice Mitrovića iz Splita, koja će u 20 časova biti otvorena na četvrtom spratu Crnogorske galerije umjetnosti „Miodrag Dado Đurić.

Program FLUID dizajn foruma nastaviće se tokom vikenda serijom predavanja, prezentacija i panela.

U realizaciju festivala uključeni su: Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, NVU FLUX i MAS Trade d.o.o, kao i partnerske institucije: Arhitektonski fakultet Podgorica, Narodni muzej Crne Gore, Centar za kulturu Prijestonice Cetinje i druge. Pokrovitelji: Prijestonica Cetinje, Univerzitet Crne Gore i Ambasada Republike Slovenije u Podgorici.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.