Godišnja izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti 20. decembra




Godišnja izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti 20. decembra

Pozivamo Vas na tradicionalnu Godišnju izložbu studenata završne – specijalističke 2018/2019 godine Fakulteta likovnih umjetnosti, koja će biti otrvorena u petak, 20.12. 2019. sa početkom u 14:00h u „Galeriji 42“, na Cetinju.

O izložbi:

Na izložbi će biti predstavljeni radovi studenata sa I, II, III i završne-specijalističke, sa studijske 2018/2019. godine.

Na otvaranju izložbe, najboljim studentima će biti dodijeljenje nagrade za "Najboljeg studenta završne godine", nagrada "Jovana Karadžić i Anita Bućin" za studiju na I godini i nagrada za "Slobodan crtež" studentu sa II ili III godine osnovnih studija.

Uz godišnje nagrade fakulteta, studentima će biti uručene i Otkupne nagrade Ministarstva kulture Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, Fondacije "Ćano Koprivica"  kao i poklon-nagrade Narodnog muzeja Crne Gore i Opštine Cetinje.

U okviru ove manifestacije, biće dodijeljenje i Zahvalnice za razvoj i doprinos fakultetu: prof Iliji Branku Buriću, prof Branislavu Sekuliću i prof Rajku Todoroviću.


Izložbu će otvoriti pomoćnica ministra kulture, Dragica Milić.

 

U pratećem katalogu izložbe dr Tatjana Koprivica ističe:

 

Od osnivanja, 1988. godine, Fakultet likovnih umjetnosti UCG ima značajnu misiju u kulturnom životu Crne Gore. Činjenica da djeluje na Cetinju, gradu sa bogatom kulturnom tradicijom, daje fakultetu posebnu prepoznatljivost ali zahvaljujući kreativnim dometima profesora i studenata ovog i srodnih fakulteta (FDU, Muzička akademija) i Cetinje sve više biva prepoznato po njima.

 

Akademsko osoblje i studenti/-kinje Fakulteta likovnih umjetnosti, ostavljaju snažan trag prvenstveno kao stvaraoci (slikari, vajari, grafički dizajneri), ali i kao javne ličnosti koje kreiraju kulturne politike u crnogorskim institucijama kulture.

 

Iako je osnovni cilj FLU-a da kroz nastavne procese njeguje visoke estetske kvalitete i kreativnost u vizuelnim umjetnostima, već 31 godinu fakultet je jedna od uporišnih tačaka odakle su inicirani i podržavani svi emancipatorski procesi u crnogorskom društvu.

 

Rad akademije na obrazovanju novih kadrova daje nam za pravo da sa više povjerenja gledamo u budućnost crnogorskih institucija koje se bave istraživanjem i valorizacijom crnogorske kulturne baštine kao i njenom prezentacijom u domaćem i evropskom kulturnom prostoru. Ovom značajno doprinose i programi mobilnosti odnosno uspostavljene veze sa renomiranim evropskim obrazovnim institucijama i kulturnim centrima.



Dobro došli,

FLU Cetinje



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.