Prijemni ispit Fakulteta likovnih umjetnosti za sve studijske programe počinje 6. jula




Prijemni ispit Fakulteta likovnih umjetnosti za sve studijske programe počinje 6. jula

Na Fakultetu likovnih umjetnosti diferencijalni dopunski ispit za kandidate koji nijesu imali eksternu maturu održaće se 4. jula, u 10.00, sati, a prvi dio prijemnog ispita za sve studijske programe počinje 6. jula, u 10.00 sati, saopštio je prodekan za nastavu ovog fakulteta Zdravko Delibašić.

Image„Za diferencijalni dopunski ispit kandidati polažu dva predmeta razlike: Istorija umjetnosti i Crtanje. Rezultati dopunskog ispita biće objavljeni odmah nakon završetka polaganja, kako bi kandidati stekli pravo polaganja stručnog dijela prijemnog ispita“, kazao je on.

Na Fakultetu likovnih umjetnosti prijemni ispit se polaže za tri studijska programa: Grafički dizajn, Slikarstvo i Vajarstvo.

„Zajednički segment prijemnog ispita koji svi kandidati polažu jeste crtanje figure po modelu. Nakon toga zavisno od studijskih programa, kandidati će polagati stručne ispite iz oblasti“, objašnjava Delibašić.

Za Slikarstvo je to slikanje mrtve prirode, Vajarstvo - modelovanje portreta i Grafički dizajn  - dizajn rješenje za plakat, omot knjige, grafički znak i slično.

„Prije praktičnog dijela prijemnog ispita studenti predaju mape sa radovima naznačenim u pravilima i kriterijumima prijemnog ispita. Mapa je obavezna i komisija će utvrđivati da li su radovi u mapama po naznačenim kriterijumima. U slučaju da kandidati ne dostave naznačeni obim radova, neće imati pravo daljeg polaganja prijemnog ispita“, objašnjava prodekan Delibašić.

Osim mape, navodi on, prvog dana prijemnog ispita, svi kandidati polažu Test opšte i likovne kulture, koji je takođe eliminatoran, što znači da kandidat mora imati prelaznu ocijenu kako bi stekao uslov daljeg polaganja.

„Svim kandidatima je obezbijeđen osnovni pribor za rad tj. papir i glina, dok su kandidati obavezni donijeti sa sobom ostatak pribora: olovke, ugljen, pribor za brisanje, tempere, akrilne boje, tuš, selotejp-krep traku ili adekvatan materijal sa kojim kandidat želi realizovati svoj rad“, ističe prodekan Delibašić.

On savjetuje svim kandidatima, osim poštovanja naznačenih kriterijuma, da eliminušu eventualnu tremu i pokažu svoj dar u likovnom - imaginarnom smislu. 

„Svim kandidatima, svakako želimo uspjeh na predstojećem prijemnom ispitu“, zaključuje Delibašić.

U nastavku su korisni linkovi sa kriterijumima i rasporedom polaganja:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1279/objava/82058-raspored-polaganja-prijemnog-ispita

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1279/objava/82055-smjernice-za-prijemi-ispit

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1278/objava/2767-prijemni-ispit

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.