Potpisivanje Memoranduma o saradnji u okviru projekta UNIGEM




Ceremonija svečanog potpisivanja Memoranduma o saradnji sa 17 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore uz pokroviteljstvo Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, održana je u Sarajevu. Svečanosti je prisustvovala mr Sanja Grbović ispred Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore kao član Savjetodavnog odbora Kancelarije za rodna pitanja.

Njegova ekselencija Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini je istakao je važnost spremnosti univerziteta da rade na integrisanju rodne ravnopravnosti u sistem visokog obrazovanja kako bi akademska i šira zajednica bila sigurno mjesto za nastavnike i nastavnice i studente i studentkinje.

Direktorica TPO fondacija v. prof. dr. Zilka Spahić Šiljak je naglasila važnost uspostavljanja mehanizama za preveciju rodno zasnovanog nasilja i promociju rodne ravnopravnosti na univerzitetima, a što bi trebalo rezultirati promjenom opšte i organizacijske kulture u akademskoj zajednici.

Koordinatorka projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) u ime Univerziteta Crne Gore je dekanica Pravnog fakulteta prof. dr Aneta Spaić koja će u naredne četiri godine  u saradnji sa Kancelarijom za rodna pitanja i Savjetodavnim odborom sprovoditi projektne aktivnosti iz oblasti rodne ravnopravnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.