Poruka dekanke prof. dr Anete Spaić budućim studentima Pravnog fakulteta




Drage studentkinje i studenti,

Poruka dekanke prof. dr Anete Spaić budućim studentima Pravnog fakulteta

Vaš izbor da postanete dio naše akademske zajednice istovremeno znači da se opredjeljujete da budete dio duge tradicije institucije koja školuje najznačajnije kadrove. U svojim amfiteatrima Pravni fakultet obrazovao je najbolje pravne stručnjake, sudije i advokate, koji su spremni da vama, budućim kolegama, nesebično pruže najbolje prakse kroz našu mrežu alumnista i respektabilnih institucija svih pravnih profesija.  Ove godine Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore slavi pedeset godina postojanja, i pedeset generacija studenata koji od 1972. godine do danas čine najveći dio sudske i zakonodavne vlasti.         

Evropeizirani moderni silabusi, bogato znanje i iskustvo naših profesora, njihova posvećenost nauci i studentima, doprinijeće da steknete pravnička znanja i vještine, koje će biti vaša ulaznica u arenu uspješnih.

Studiranje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore nudi mogućnost usavršavanja znanja na elitnim partnerskim pravnim fakultetima.  Centar pravnih klinika u evropskom projektu ENEMLOS,  pruža priliku da stečeno znanje primijenite u asistiranju na poslovima besplatne pravne pomoći i tako doprinesete plemenitom i humanom cilju - pružnju pomoći ranjivom dijelu našeg društva. Internacionalna takmičenja Vis Moot Courta u Beču već tradicionalno predstavljaju iskorak naših najboljih studenata da odabirom ove aktivnosti sebe profilišu ne samo kao najbolji kadar nacionalnih već i regionalnih i međunarodnih pravnih kancelarija.

Novi univerzitetski regionalni projekat UNIGEM, kojim se implementira Plan rodne ravnopravnosti, doprinijeće osnaživanju kulture rodne ravnopravnosti i osvješćivanju o značaju ovog pitanja u procesu stvaranje društva jednakih šansi.

Na samom početku ovog vašeg putovanja podsjećam da je ostvarivanje svakog cilja, a naročito cilja sticanja znanja, izazovan proces, koji zahtijeva napor, odricanje i istrajnost. Vaše učenje se ne završava nakon diplomiranja, ali vam znanje stečeno na Pravnom fakultetu daje posebnu, novu i jedinstvenu vrijednost i prednost za vaš svaki budući životni i profesionalni uspjeh i izazov.

Odabirom studija prava opredjeljujete da budete dio onih koji stvaraju bolje i pravednije društvo, poredak vladavine prava, poštovanje ustavnosti i ljudskih prava, preispituju dijadu prava i pravde i tako oblikuju zajednicu u kojoj živimo.

Dobro nam došli!

Dekanka,

Prof. dr Aneta Spaić

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.