Osnovne informacije
Osnovne informacije

Pomorska biblioteka djeluje u okviru Pomorskog fakulteta Kotor od samog osnivanja ove ustanove 1959. godine. Danas je ona zajednička biblioteka Pomorskog fakulteta Kotor, Fakulteta za turizam i hotelijerstvo i Instituta za biologiju mora. Njeno osnivanje, razvoj i djelovanje usko su vezani za sve mijene kojima je bila izložena pomorska privreda i pomorsko školstvo Crne Gore počevši od druge polovine XX vijeka pa sve do danas. Pomorska biblioteka je otpočela rad sa malom zbirkom stručne literature na našem i stranim jezicima, da bi najveći prosperitet doživjela krajem osamdesetih godina, kada je zahvaljujući kapetanu Božu Dabinoviću, brodovlasniku iz Monaka, bibliotečki fond preseljen u posebnu zgradu, u kojoj se i danas nalazi. Dobročinitelj, kapetan Božo Dabinović, izdanak poznate pomorske porodice Dabinović iz Dobrote, finansirao je adaptaciju ove zgrade isključivo za potrebe Pomorske biblioteke, a donaciju je posvetio uspomeni na svog oca, prof. dr Antuna Stijepova Dabinovića, o čemu svjedoči memorijalna spomen ploča na fasadi.

Objekat u kojem se danas nalazi Pomorska biblioteka je važan kulturno-istorijski spomenik na mapi Crne Gore, što ovu ustanovu, pored bogatstva stručnih informacija iz pomorstva sadržanih u knjigama, periodici i drugim savremenim nosiocima informacija, čini značajnijom i vrednijom, i usudili bi se reći – jedinstvenom. U zgradi današnje Pomorske biblioteke je oktobra 1813. godine izglasano ujedinjenje Boke Kotorske i Crne Gore. Tom prilikom je formirana zajednička vlada pod nazivom Centralna komisija (predsjedavao je Petar I Petrović), i zbog toga je zgrada Pomorske biblioteke poznata kao zgrada Centralne komisije. Sjećanje na dešavanja vezana za ujedinjenje Boke i Crne Gore, u kojima je zgrada Biblioteke poslužila kao pozornica jednog od najznačajnijih istorijskih događaja na našim prostorima s početka XIX vijeka, čuva se u memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke.

U arhitektonskom pogledu zgrada je tipična dobroćanska dvospratna kapetanska palata iz 18. vijeka koja, jednostavnošću linija i atraktivnošću lokacije, plijeni znatiželju prolaznika i turista.

Pomorska biblioteka se nalazi u Dobroti, na obalnom putu, između Crkve sv. Matije i naselja Kamp, udaljena je od Pomorskog fakulteta Kotor nešto više od kilometar, a od Studentskog doma “Spasić – Mašera” oko 800 m.

Pomorska biblioteka danas je savremena visokoškolska biblioteka koja raspolaže sa oko 25000 bibliotečkih jedinicaImage monograskih i serijskih publikacija, od čega je oko 15000 monografskih i 10000 serijskih bibliotečkih jedinica. Bibliotečki fond čine zbirke: monografske publikacije; serijske publikacije; referensne publikacije; doktorski, magistarski, specijalistički (diplomski) i završni radovi i neknjižni materijal. Biblioteka je depozitna biblioteka za vlastita izdanja Pomorskog fakulteta Kotor i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo.

U okviru Pomorske biblioteke postoji posebna prostorija sa bibliotekom uvaženog jugoslovenskog saobraćajnog stručnjaka prof. dr Lucijana Kosa.

Kada govorimo o jedinstvenosti Pomorske biblioteke, ističemo činjenicu da se u njenom fondu nalazi kompletna privatna biblioteka akademika Vladislava Brajkovića, jednog od najvećih stručnjaka za pomorsko pravo, koju je Pomorskoj biblioteci poklonila njegova sestrična, prof. dr Marija Radulović, dugogodišnja profesorica Pomorskog fakulteta Kotor. Ova „biblioteka u biblioteci“ je u naučnom i kulturološkom smislu nemjerljivo obogatila ne samo Pomorsku biblioteku, već i Boku i Crnu Goru, budući da se radi o akademiku Brajkoviću, jednom od najznamenitijih ličnosti Boke dvadesetog vijeka.

Značajnija nabavka nove literature izvršena je kroz projekat HERD koji je Pomorski fakultet imao sa Fakultetom za pomorske tehnologije i operacije iz Alesunda (Norveška). Riječ je o 100 naslova najaktuelnijih stručnih publikacija na engleskom jeziku iz oblasti nautike, brodomašinstva, pomorske elektrotehnike, Off-shore oprecija, pomorskog prava, pomorskog transporta i menadžmenta, kao i ostalih srodnih pomorskih disciplina renomiranih izdavača.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.