SODA

SODA Cilj SODA projekta je da pospješi široko usvajanje 6TiSCH tehnologije. SODA će pružiti referentnu evaluaciju performansi i otvorene dataset-ove standardizovanog 6TiSCH rješenja, u test scenarijima relevantnim za industrijske korisnike i realnim uslovima propagacije koji su prisutni na 2 Fed4FIRE+ testbeda. SODA će automatizovati izvršavanje ovih scenarija čime se postiže ažuriranje rezultata sa promjenama u standardima i omogućava standardizovano poređenje sa budućim naučnim prijedlozima.   .fakulteti-listing.p-2.mb-3.bg-light-grey.clear > li {   display: none;  }  .ms-slide .ms-slide-layers {   height: 100% !important;   padding: 0 !important;  }   .accordion-toggle {   padding-bottom: 0 !important;   padding-top: 0 !important;  }  #acc-unutrasnje-jed > ul {   display: none;  }  @media (max-width: 480px){   .ms-slide {    min-height: 610px;   }   .ms-view.ms-fade-view {    min-height: 610px   }   .stext1 > p {    padding-right: 5px !important;   }  }   .stext1 {   position: absolute !important;   top: 0!important;   left: 0 !important;   margin-left: 45px;   margin-top: 25px;   padding-top: 15px !important;  }  .top-img {   width: 262px;   height: auto;  }  counter = 0; $(document).ready(function() { setTimeout(function() {  projectText =

SODA

Cilj SODA projekta je da pospješi široko usvajanje 6TiSCH tehnologije. SODA će pružiti referentnu evaluaciju performansi i otvorene dataset-ove standardizovanog 6TiSCH rješenja, u test scenarijima relevantnim za industrijske korisnike i realnim uslovima propagacije koji su prisutni na 2 Fed4FIRE+ testbeda. SODA će automatizovati izvršavanje ovih scenarija čime se postiže ažuriranje rezultata sa promjenama u standardima i omogućava standardizovano poređenje sa budućim naučnim prijedlozima.

6TiSCH 6TiSCH je standardizaciona grupa u okviru Internet Engineering Task Force (IETF) organizacije. IETF razvija i standardizuje tehnička rješenja koja omogućavaju Internet komunikaciju. 6TiSCH grupa definiše komponente koje omogućavaju korišćenje IPv6 protokola u TSCH (eng. time-slotted channel hopping) mrežama IEEE 802.15.4 standarda. U 6TiSCH mrežama, čvorovi su sinhronizovani i prate predefinisani raspored kako bi komunicirali. Konstrukcija komunikacionog rasporeda u mreži omogućava postizanje različitih kompromisa: na primjer, moguće je povećati robusnost i smanjiti kašnjenje po cijeni povećane energetske potrošnje. Da saznate više o 6TiSCH grupi kliknite OVDJE.

6TiSCH

6TiSCH je standardizaciona grupa u okviru Internet Engineering Task Force (IETF) organizacije. IETF razvija i standardizuje tehnička rješenja koja omogućavaju Internet komunikaciju. 6TiSCH grupa definiše komponente koje omogućavaju korišćenje IPv6 protokola u TSCH (eng. time-slotted channel hopping) mrežama IEEE 802.15.4 standarda. U 6TiSCH mrežama, čvorovi su sinhronizovani i prate predefinisani raspored kako bi komunicirali. Konstrukcija komunikacionog rasporeda u mreži omogućava postizanje različitih kompromisa: na primjer, moguće je povećati robusnost i smanjiti kašnjenje po cijeni povećane energetske potrošnje.
Da saznate više o 6TiSCH grupi kliknite OVDJE.

Fed4FIRE+  Fed4FIRE+ je H2020 projekat u okviru kojeg su udruženi eksperimentalni testbedovi širom Evrope, čime je stvorena najveća svjetska eksperimentalna platforma koja je na raspolaganju istraživačima za testiranje rješenja u oblastima Interneta naredne generacije i različitih bežičnih komunikacionih tehnologija, uključujući i komunikaciona rješenja za Internet pametnih uređaja (IoT) i mobilnih mreža pete generacije (5G). U okviru SODA projekta koristićemo tesbedove w-iLab.t u Belgiji (iMec) i IoT-Lab u Francuskoj (Univerzitet Sorbona sa partnerima), koji omogućavaju eksperimentisanje sa IoT uređajima baziranim na IEEE 802.15.4 standardu.Posjetite OVAJ LINK da biste saznali više o Fed4FIRE+ projektu.

Fed4FIRE+

Fed4FIRE+ je H2020 projekat u okviru kojeg su udruženi eksperimentalni testbedovi širom Evrope, čime je stvorena najveća svjetska eksperimentalna platforma koja je na raspolaganju istraživačima za testiranje rješenja u oblastima Interneta naredne generacije i različitih bežičnih komunikacionih tehnologija, uključujući i komunikaciona rješenja za Internet pametnih uređaja (IoT) i mobilnih mreža pete generacije (5G). U okviru SODA projekta koristićemo tesbedove w-iLab.t u Belgiji (iMec) i IoT-Lab u Francuskoj (Univerzitet Sorbona sa partnerima), koji omogućavaju eksperimentisanje sa IoT uređajima baziranim na IEEE 802.15.4 standardu.
Posjetite OVAJ LINK da biste saznali više o Fed4FIRE+ projektu.

IoT Benchmarks inicijativa U široj naučnoj zajednici koja se tiče računarskih mreža je prepoznat problem nepostojanja standardizovane metodologije evaluacije novih rješenja. To rezultira velikim brojem naučnih radova čije je rezultate teško reprodukovati ili čija poređenja sa postojećim rješenjima nijesu u dovoljnoj mjeri pravična. Iz tog razloga je zajednica oko low-power bežičnih mreža pokrenula inicijativu o standardizaciji metodologije evaluacije. Inicijativa okuplja istraživače sa najeminentnijih svjetskih univerziteta i istraživačkih centara, kao što su UC Berkeley, ETH u Cirihu, francuski institut Inria, švedski RISE SICS institut... SODA projekat je dio ove šire inicijative i naš cilj je da u saradnji sa partnerima širom svijeta razvijemo, standardizujemo, implementiramo i automatizujemo metodologiju za 6TiSCH mreže. Kliknite OVDJE da biste saznali više o ovoj inicijativi.

IoT Benchmarks inicijativa

U široj naučnoj zajednici koja se tiče računarskih mreža je prepoznat problem nepostojanja standardizovane metodologije evaluacije novih rješenja. To rezultira velikim brojem naučnih radova čije je rezultate teško reprodukovati ili čija poređenja sa postojećim rješenjima nijesu u dovoljnoj mjeri pravična. Iz tog razloga je zajednica oko low-power bežičnih mreža pokrenula inicijativu o standardizaciji metodologije evaluacije. Inicijativa okuplja istraživače sa najeminentnijih svjetskih univerziteta i istraživačkih centara, kao što su UC Berkeley, ETH u Cirihu, francuski institut Inria, švedski RISE SICS institut... SODA projekat je dio ove šire inicijative i naš cilj je da u saradnji sa partnerima širom svijeta razvijemo, standardizujemo, implementiramo i automatizujemo metodologiju za 6TiSCH mreže.
Kliknite OVDJE da biste saznali više o ovoj inicijativi.

OpenWSN OpenWSN projekat okuplja open-source implementacije protokol steka koji je baziran na standardima Interneta pametnih uređaja, a podržava razne hardverske i softverske platforme. OpenWSN je osnovan na UC Berkeley-u, a njegov razvoj danas takođe vodi i francuski istraživački institut za računarske nauke Inria. Organizacija ETSI dodjeljuje OpenWSN-u status

OpenWSN

OpenWSN projekat okuplja open-source implementacije protokol steka koji je baziran na standardima Interneta pametnih uređaja, a podržava razne hardverske i softverske platforme. OpenWSN je osnovan na UC Berkeley-u, a njegov razvoj danas takođe vodi i francuski istraživački institut za računarske nauke Inria. Organizacija ETSI dodjeljuje OpenWSN-u status "referentne 6TiSCH implementacije" tokom svojih događaja za testiranje interoperabilnosti. Tim SODA projekta okuplja ključne kontributore OpenWSN projekta, a SODA takođe koristi OpenWSN kao implementaciju 6TiSCH standarda.
Posjetite OVAJ LINK da biste saznali više o OpenWSN projektu.

Info

...

Obavještenja

Aktuelno