Posjeta Mađarskom univerzitetu za sportske nauke u Budimpešti u okviru CEEPUS mreže




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Fakultet  za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore intenziviraće nastavnu i naučnoistraživačku saradnju sa Mađarskim univerzitetom za sportske nauke u Budimpešti. To je dogovoreno tokom zvanične posjete  prodekana za nastavu nikšićkog fakulteta doc. dr Bojana Mašanovića predmetnoj instituciji, a u okviru CEEPUS programa.

„Temelj dosadašnje saradnje se ogledao u razmjeni studenata i nastavnog kadra u okviru CEEPUS mreže, a u budućnosti očekujemo zajedničke bilateralne i međunarodne projekte, ali i zajedničke aktivnosti u oblasti izdavaštva nekontinuiranih i kontinuiranih publikacija, kao i zajedničkih trening  škola, seminara i naučnih konferencija“, kazao je prodekan Mašanović.

Pored prodekana za nastavu, u delegaciji koja je, u okviru CEEPUS programa, posjetila mađarsku instituciju, je bio i prof. dr Stevo Popović, koordinator predmetne CEEPUS mreže, koja broji 13 visokoškolskih ustanova iz devet država iz centralnoevropskog regiona, ali i doc. dr Radenko Matić, institucionalni koordinator predmetne CEEPUS mreže sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu, i mr Blažo Jabučanin, nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ iz Budve, što je delegaciji koja je posjetila mađarsku instituciju dalo međunarodni karakter.

Pored učešća na predavanjima u okviru CEEPUS programa, u okviru nastavnih predmeta koji su bili unaprijed predviđeni planom rada, profesori su posjetili jednu osnovnu školu u Budimpešti u upoznali se na njenim radom, ali su se sastali i sa rektorom Mađarskog univerziteta za sportske nauke u Budimpešti, prof. dr Tamás Sterbenz i institucionalnim koordinatorom CEEPUS programa, dr Judit Farkas, kao i nizom drugih administrativnih predstavnika i akademskih radnika na mađarskoj instituciji. Svi bilateralni sastanci su imali za cilj evaluaciju dosadašnjih zajedničkih aktivnosti, ali i planiranje budućih, za koje su se, svi ispred pomenuti učesnici, saglasili da bi trebalo da budu intenzivirani u budućnosti.

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) program, koji je finansijski podržao ovu posjetu, predstavlja srednjeevropski program za razmjenu studenata i nastavnog osoblja, sa sjedištem u Beču, u Austriji, i omogućava mobilnost studenata i profesora, sa osnovnim ciljem unaprjeđenja obrazovanja na visokoškolskim institucijama.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.