MB projekta ENEMLOS održan na Pravnom fakultetu u Zagrebu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dana 25.11.2022 je održan sastanak MB svih partnera u Projektu. Ovo je drugi sastanak MB i predviđen je još jedan koji će se održati na Pravnom fakultetu u Podgorici na kraju projekta iduće godine. Ispred Pravnog fakulteta u Podgorici sastanku su prisustvovali: dekanka Prof. dr Aneta Spaić, prodekani Prof. dr Vladimir Savković, Prof. dr Dražen Cerović i koordinatorka Prof. dr Biljana Đuričin. Sastanku su prisustvovali partneri sa Pravnog fakulteta u Zagrebu, Regents Univerziteta u Londonu, Pravnog fakulteta u Pristini, Pravnog fakulteta u Gnjilanu, Pravnog fakulteta u Peći, iz Fondacije pravnih klinika Poljske, te predstavnici Osnovnog suda u Gnjilanu, AK Kosova, AK Crne Gore, Komore izvršitelja Crne Gore, Vrhovnog suda Crne Gore, Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, Centra za ARS i opravdano je bio odsutan predstavnik Notarske Komore Crne Gore.  Detaljan programski izvještaj je podnijela koordinatorka Đuričin, dok je finansijski izvještaj prezentovao kolega Doc. dr Nikola Dožić online. Na sastanku su analizirane aktivnosti koje je odnose na realizaciju rada pravnih klinika sa živim klijentima do sada, kao i buduće aktivnosti koje će biti realizovane tokom 2023 godine do kraja Projekta. Posebno se razgovaralo o angažovanosti neakademskih partnera u radu sa ranjivim grupama i izdavanju knjige o najboljim praksama u kliničkom pravnom obrazovanju.

Članove MB je pozdravio dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, Prof. dr Ivan Koprič, dok je o međunarodnoj saradnji sa partnerima projekta ENEMLOS razgovarala Prof. dr Iris Goldner Lang.

ENEMLOS je  jedan od najvećih projekata Pravnog fakulteta UCG, koji je podržan u okviru programa Erasmus+ izgradnja kapaciteta na polju visokog obrazovanja. Ključni ciljevi ovog projekta su modernizacija i usmeravanje postojece nastavne prakse, posebno u praktičnim pravnim disciplinama. Takođe, cilj je i povecavanje kapaciteta na pravnim fakultetima; sticanje novih i razvijanje postojećih pravnih vještina; te uspostavljanje dugoročne i održive saradnje sa pravnim institucijama zemalja učesnica Projekta. U krajnjem, važan cilj je i razvijanje interesovanja i motivacije studenata; poboljšanje zapošljivosti studenata prava i omogućavanje široj zajednici - posebno ranjivim klijentima da zaštite svoja prava putem tako što će im se pružiti besplatan pravni savjet.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.