Edukacija u okviru projekta ENEMLOS























 

 

Na Pravnom fakultetu Univerziteta UCG se realizuje projekat „Pravne klinike u službi ranjivih grupa: poboljšanje zapošljivosti studenata prava putem praktičnog obrazovanja“ (ENEMLOS).

Radi se o jednom od najvećih projekata Pravnog fakulteta UCG, koji je podržan u okviru programa Erasmus+ izgradnja kapaciteta na polju visokog obrazovanja. Projekat će trajati tri godine. U Projekat uključene su tri eminentene institucije iz EU koje se uspješno bave kliničkim pravnim obrazovanjem, posebno radom sa tkz. živim klijentima: Pravni fakultet Univerziteta u Zagrebu, Regent Univerzitet u Londonu i Univerzitetski centar za pravne klinike u Varšavi, koji će pružiti najbolju edukaciju i praksu u oblasti kliničkog pravnog obrazovanja prisutnu u zemljama EU i USA.

Među  institucijama koje učestvuju u Projektu su pravni fakulteti u Podgorici, Prištini, Gnjilanu i Peći, advokatske komore Crne Gore i Kosova, Vrhovni sud CG, Vrhovno državno tužilaštvo CG, Notarska komora CG, Komora javnih izvršitelja CG, Centar za ARS CG i Osnovni sud u Gnjilanu.

Ključni ciljevi Projekta su: modernizacija i usmeravanje postojeće nastavne prakse, posebno u praktičnim pravnim disciplinama; povećavanje kapaciteta na pravnim fakultetima; sticanje novih i razvijanje postojećih pravnih vještina; uspostavljanje dugoročne i održive saradnja sa pravnim institucijama zemljama učesnica Projekta; razvijanje interesovanja i motivacije studenata; poboljšanje zapošljivosti studenata prava i omogućavanje široj zajednici - posebno ranjivim klijentima da zaštite svoja prava putem tako što će im se pružiti besplatan pravni savjet.

Na Pravnom fakultetu je organizovana od 7. do 9. decembra edukacija nastavnog osoblja, studenata i neakademskog osoblja iz Crne Gore. Edukaciju su obavili profesori i studenti Pravnog fakullteta u Zagrebu na čelu sa prof. dr Alanom Uzelcem. Edukacija se odvijala on line i bilo je prisutno preko 50 profesora, sudija, advokata, notara, izvršitelja medijatora, tužilaca i  studenata. Sve učesnike edukacije su pozdravile dekanka Pravnog fakulteta prof. dr Aneta Spaić i koordinator projekta prof. dr Biljana Đuričin. Kolege iz Zagreba su prezentovali različite oblike kliničkog obrazovanja, njihovu pravnu kliniku, modele koji oni praktikuju u radu sa živim klijentima, predmete koji se rješavaju i njihov broj, saradnju sa NVO i vladinim institucijama, posebno saradnju sa advokatima, poteškoće koje se pojavljuju u radu pravne klinike, uspješnost koju studenti pokazuju u radu sa živim klijentima i organizacione potrebe za postojanje uspješne pravne klinike. Velika zainteresovanost kako teoretičara, tako i praktičara je rezultirala brojnim pitanjima i interesantnim komentarima, kao i komparativnost hrvatskog i našeg zakonodavnog okvira i prakse.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.