Bijenale mladih/ ART EX-YU




Bijenale mladih/ ART EX-YU

Prvo Bijenale mladih umjetnica i umjetnika „ART EX-YU” počinje 5. decembra u Dvorcu Petrovića u Podgorici, i trajaće do 28. februara 2019. godine. Na prvom Bijenalu, po izboru likovnog kritičara iz Novog sada Save Stepanova, predstaviće se osam umjetnika sa područja nekadašnje Jugoslavije. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Nela Hasanbegović, Srbiju Nemanja Nikolić, Hrvatsku Boris Sekulić, Sloveniju Tina Dobrajić, Makedoniju Nikola Radulović, Kosovo Jeton Muja, dok će Crnu Goru predstavljati Petar Delijević i Zdravko Beli Delibašić, prodekan za nastavu na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje.

Bijenale „ART EX-YU” organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore, u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti na Cetinju i Fondacijom „Ćano Koprivica’’, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, sa namjerom da se podstaknu mladi umjetnici u regionu, kao i da se pruži mogućnost za sagledavanje i upoređivanje likovnih scena i tendencija kako mladim i stvaraocima, tako i likovnim kritičarima i teoretičarima.

Na Bijenalu će biti dodjeljivane dvije nagrade. O prvoj će odlučivati stručni žiri, kojeg čine ove godine naš književnik Pavle Goranović (predsjednik), istoričar umjetnosti iz Hrvatske Mladen Lučić Luc i selektor Bijenala istoričar umjetnosti Sava Stepanov. Rad nagrađenog umjetnika biće otkrupljen, u vrijednosti od 3.000 eura, saopštio je direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore Nenad Šoškić. Drugu nagradu će dodijeliti sami umjetnici koji izlažu na Bijenalu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.